Instant kafija ir viena no visplašāk patērētajām dzēriena formām pasaulē. Tā ir ērtāka, ātrāk pagatavojama un viegli pieejama nekā tradicionālā kafija. Tomēr jautājums par tās ietekmi uz cilvēka veselību ir aktuāls un bieži diskutēts. Zinātniskie pētījumi liecina, ka kafijas patēriņš, tostarp instant kafija, var ietekmēt gan fizisko veselību, gan psihisko stāvokli, gan ilgtermiņa riska faktorus.
Instant kafija tiek ražota, izmantojot šķidruma ekstrakcijas un žāvēšanas procesus, kas ļauj iegūt pulverveida kafiju, kas ātri šķīst ūdenī. Šajā procesā tiek saglabāts lielākais kafijas aromāts un kofeīna daudzums, taču daļa bioloģiski aktīvo vielu, piemēram, antioksidantu, var samazināties. Kofeīns ir galvenā sastāvdaļa, kas ietekmē centrālo nervu sistēmu, stimulē modrību un uzlabo koncentrēšanos.
…