Karbonskābes ir dabā plaši sastopamas organiskās vielas, kuras pazīstamas jau sen. Agrāk tās tika iegūtas no dabā esošajiem organismiem vai dabas produktiem. Ikdienā lielākoties ar šīm organiskajām skābēm sastopos lietojot pārtikas produktus ar skābu garšu.
Manuprāt, visnozīmīgākā un visbiežāk sastopamā karbonskābe manā dzīvē ir citronskābe. Vēl ļoti bieži sastopos ar etiķskābi, palmitīnskābi un stearīnskābi, bet lielu lomu ieņem arī skudrskābe, oleīnskābe, benzoskābe, skābeņskābe un adipīnskābe.
Citronskābe ir visnozīmīgākā, jo tā satopama cilvēka un dzīvnieka organismā, un tai ir liela nozīme bioķīmijā. Pateicoties citronskābes jeb trikarbonskābju ciklam (sauc arī par Krebsa ciklu), organismā no glikozes notiek enerģijas iegūšana, jeb šūnu elpošana. Vēl tā ir viena no dabā visbiežāk satopamajām organiskajām skābēm. Citronskābe atrodama ne tikai citrusaugļos, bet arī daudzos citos augļos un ogās (jāņogās, brūklenēs, pīlādžogās), kā arī biešu sulā, vīnā, skujās un citur.…