Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ

Kāpēc jā un kāpēc nē bēgļiem Latvijā

Autora bildeAutors: Amanda Paegle / Mālpils vidusskola Vērtējums:  +7
Vērtējums:  +7
Katram cilvēkam pasaulē ir noteikta sava vieta piedzimstot. Nezinu, kas ir noteicis, ka tā jābūt- liktenis, sakritība vai nejaušība. Bet reizē varētu arī jautāt- vai tāpēc cilvēkam būtu jājūtas teritoriāli ieslodzītam? To, ka pasaule šobrīd ir vaļā visiem, liecina pasaules cilvēku iespējas kā ceļot, mācīties, strādāt, tā pārcelties uz dzīvi jebkurā pasaules valstī. Un nu Eiropā ir izveidojusies situācija, kad te patvērumu meklē cilvēki no Austrumu zemēm. Sabiedriskajos medijos ir dažādas ziņas par iemesliem. Vieni uzskata, ka cilvēki bēg no apdraudējuma un kara apstākļiem, citi- ka bēgļi ir vieglas dzīves tīkotāji.
Man ir pretrunīga attieksme pret bēgļiem Eiropā un Latvijā. Nespēju iedomāties, kā tas būtu – satikt kādu no tiem, bet saprotu arī, ka tā ir pavisam drīza realitātes iespējamība. Es ticu, ka viņu vidū ir arī labi cilvēki, bet ne visi. Un, starp citu, tāpat kā mūsu pašu, latviešu, starpā.
Nedomāju, ka būtu kas slikts, ja bēgļus uzņemtu Latvijā. Tikai pirms tam ir pamatīgi jāizdomā un jāizplāno. Mēs katrs dzīvojam savā mājā vai dzīvoklī, labprāt uzņemam viesus, bet, pirms kādam svešam cilvēkam ļaut iekārtoties mūsu dzīves telpā, mēs tomēr, pirmkārt, gribam viņu labi iepazīt, otrkārt, izdomāt kaut kādus visiem saistošus noteikumus, lai viens nebūtu tikai devējs un otrs tikai ņēmējs. Tāpat nevar tā vienkārši, bez noteikumiem, bēgļus uzņemt Latvijā, ierādīt dzīvesvietu un dot naudu. Sākumā vajadzētu uzzināt – kuri no viņiem ir gatavi pieņemt mūsu ticību, palīdzību, valodu, kultūru, likumus un mūs pašus.
Oktobra beigās rīkojām klasē debates par tēmu – bēgļi Latvijā. Domas dalījās, un viens no klasesbiedriem teica :’’Ja nu viņi atnāk ar visādām slimībām?’’ Un tad es iedomājos- jā, patiešām, tā var notikt, ka, palīdzot svešam, varam nodarīt pāri savējam..Tādēļ domāju, ka, pirms bēgļus ielaiž Latvijā, viņiem vajadzētu iziet dažādas veselības pārbaudes. Manuprāt, svarīgs ir arī jautājums par valodu. Mūsu, latviešu, salīdzinot ar pasauli, jau tā ir maz, un latviešu valoda kā dzīva valoda ir apdraudēta. Kas notiks, ja Latvijā veidosies bēgļu kopienas, kuras dzīvos savos pulkos ar savu valodu, reliģiju, kultūru un dzīvesveidu un mūsu valodas apguvē nemaz nebūs ieinteresēti? Vai nebūs tā, ka, līdzās dzīvojot, visi sazināsimies angļu valodā, un latviešu valoda kā ikdienas nepieciešamība kļūs aizvien nenozīmīgāka?
Piekrītu viedoklim, ka bēgļi Latvijā ir problēma jau tagad, kas prasa rūpīgu iedziļināšanos un sagatavošanās darbu. Arī jāizdomā visi iespējamie riski un rīcība riska situācijās. Domāju, ka šis jautājums ir pavisam jauns Eiropas vēsturē- kā līdzās būt un dzīvot pilnīgi dažādām kultūrām. Varbūt der palūkoties uz Ameriku? Vēsturiski tā ir zeme, kurā saplūda un asimilējās tieši bēgļi no daudziem pasaules reģioniem.
Nobeidzot vēlos teikt, ka cilvēciski esmu par to, lai katrs cilvēks virs zemes dzīvotu miera un pārticības apstākļos, taču, ja kāds negrib strādāt un vēlas dzīvot tikai uz citu cilvēku sastrādātajiem pabalstiem, tad, pēc manām domām, Latvijā viņam nav vietas.
Komentāri
Nav neviena komentāra

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register