Kadas ir angļu tradicijas?
Saskaņā ar angļu uzskatiem par tējas dzeršanas kultūru, pie galda, neatkarīgi no diennakts stundas, obligāti tiek pasniegtas vairākas atšķirīgas tējas šķirnes, lai katrs varētu izvēlēties tēju pēc savas gaumes un noskaņojuma. Tā ir cieņas izrādīšana, kas caurstrāvo visu angļu tējas dzeršanas rituālu. Izvēlēto tēju uzlej individuālā, ar verdošu ūdeni izskalotā tējkannā, pat tad, ja tēja ir maisiņā. Uzlējumam, neatkarīgi no šķirnes, ir jāievelkas 3 - 5 minūtes, citādi tēja neuzrādīs visas savas kvalitātes.
Kamēr tēja ievelkas, tiek pasniegts pienas, cukurs, citrons utt., kā arī atsevišķa tējkanna ar verdošu ūdeni tējas atšķaidīšanai līdz vajadzīgajam stipruma līmenim. Ūdenim atdziestot, tējkannas nomaina ar citām - tas arī skaitās cieņas apliecinājums, kas ir obligāts angļu etiķetei.
Tradīcija pie tējas pasniegt pienu ir īpašas uzmanības vērta. Piens Anglijā ir neatņemams tējas ceremonijas elements. Tas tiek pievienots daudzām indiešu un Ceilonas tējas šķirnēm, lai mazinātu kofeīna iedarbību, kā arī veidotu dzēriena garšu mazāk šķērmu. Par to, ko tasē ieliet vispirms - tēju vai pienu, angļi diskutē jau vairāk kā divsimt gadu. Abu versiju piekritēji un oponenti min visai būtiskus argumentus savu viedokļu aizstāvībai, tomēr etiķete pieļauj gan vienu, gan otru atšķaidīšanas veidu. Piena vietā tējā reizēm liek citrona vai mandarīna daiviņu.
…