Atkarībā no inficēšanās izšķir formas:
Jaundzimušo - caur nabas brūci (ļoti reta);
Pārtikas - desas, šķiņķis, zivis, sviests, konservi (mājās gatavotus). Bīstama sālīta, konservēta un kūpināta gaļa;
Brūču botulisms - vēsturisks, kara laikā caur brūcēm.
Botulisms un cilvēks
Slimais cilvēks nav citiem bīstams;
Slimības izcelsmē un attīstībā nozīmīga ir gan ierosinatājs, gan arī tā toksīna iedarbība uz organismu;
Toksīns gremošanas traktā samazina audu pretošanās spēju un ļauj ierosinatajam iekļūt audos.
Šeit tas vairojas un izdala toksīnu, kas uzsūcas asinīs, tiek iznēsāts pa visu organismu, rada nervu sistēmas (CNS) un asinsvadu bojājumus.
Simptomi
Inkubācijas periods parasti ir 2— 5 st., bet var ieilgt līdz 10 dienām;
Sākumā rodas nespēks, slikta dūša, vemšana, aizcietējums un vēdera uzpūšanās, ko izraisa zarnu atonija;
Temperatūra normāla vai nedaudz paaugstināta (līdz 38°);
Sakarā ar gļotādas sausumu apgrūtināta runāšana un barības uzņemšana.
…