Fotosintēzes procesā zaļajos augos izveidojusies glikoze tālāk pārveidojas cietē.
Cietes graudiņu veidā augi sēklās, saknēs, bumbuļos uzkrāj ogļhidrātu rezerves.
Tā kā cietes graudiņi ir katram augam īpatnēji, mikroskopā var atšķirt dažādu augu cietes graudiņus.
Ciete ir organisma enerģijas avots.
Kviešu un citu graudaugu miltus iegūst, graudus samaļot dzirnavās.
Lai iegūtu cieti no kartupeļiem, kartupeļus sasmalcina, iegūto masu uz sietiem skalo ūdens plūsmā, pēc tam nostādina īpašos kublos, lai ciete nogulsnējas. Tad atkārtoti masu uzduļķo un nostādina. Lai iegūtu kartupeļu miltus, iegūto slapjo masu žāvē.
Ciete veidojusies, savstarpēji saistoties daudzām α-glikozes molekulām:
Cietes graudiņi sastāv no divu polisaharīdu maisījuma.…