Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:990416
 
Author:
Evaluation:
Published: 30.04.2008.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Kas tad īsti ir fermenti?
Fermenti (lat. fermentum – ieraugs) jeb enzīmi ir samērā sarežģītas olbaltumvielas, kas organismā veic bioloģisko katalizatoru uzdevumu. Fermenti atrodas visos dzīvajos organismos un regulē tur visus vielmaiņas procesus. Zināmi vairāki tūkstoši fermentu, daudzi no tiem iegūti kristāliskā veidā. Pirmo kristālisko fermentu ureāzi 1926. gadā ieguva amerikāņu zinātnieks Dž. Sammers.

Iedomāsimies mūsu ķermeni – tas sastāv no dažādiem audiem un orgāniem. Katru no tiem veido simtiem tūkstoši vai pat miljoni šūnu. Šūnas dzīvo savu šūnas dzīvi – vairojas, uzņem pārtikas vielas, tajās notiek vielmaiņa, veidojas dažādas vielas… Līdz zināmai robežai šūnas spēj reģenerēt. Visas šīs norises notiek ķīmisku reakciju veidā, kurās piedalās enzīmi. Bez attiecīgā enzīma klātbūtnes šīs reakcijas nenotiek.

Ja kāda enzīma ir par maz, attiecīgie dzīvības procesi nenotiek. Vieglākos gadījumos tas izraisa slimību (piemēram, cilvēks "nepanes" piena cukuru, ja nav enzīma, kas to šķeltu); smagākos gadījumos iestājas nāve (piemēram, saindējoties ar tā dēvētām "nervu gāzēm", ko kādreiz izmantoja karā, neatgriezeniski tiek apturēta viena vienīga enzīma darbība - ar to pietiek). …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register