Skatoties uz veikalu plauktos esošajiem
nevainojamas formas un fantastiskas krāsas augļiem, dažreiz nevilšus uzdodam sev jautājumu – vai tie ir īsti? Vai tie produkti, kas nonāk uz mūsu galda, nav ģenētiski modificēti?
Kas ir ģenētiski modificēta pārtika?
Ģenētiski modificēts organisms ir organisms, kurā ģenētiskais
materiāls ir pārveidots citādi nekā dabiskā krustošanā
un/vai dabiskā rekombinācijā.Tas nozīmē, ka augam, no kura ir iegūts produkts, ticis izmainīts gēnu komplekts.
Kāpēc ir nepieciešams mainīt augu gēnu sastāvu?
Pārtikas produktus modificē, lai:
palielinātu ražīgumu,
samazinātu izmantojamo pesticīdu daudzumu
atvieglotu dzīvi zemniekam.
Pie visa tā, ģenētiski modificēti produkti arī ir lētāki par bioloģiskas lauksaimniecības produktiem – samazinās izmaksas uz to audzēšanu.
Piemēram, kukurūzas gēni tiek mainīti
tā, lai uz to neiedarbotos pesticīdi, kas
tiek lietoti nezāļu apkarošanā.…