Ķīnieši ēdienā izšķir piecas garšas īpatnības - saldu, skābu, rūgtu, sāļu un pikantu, tās saistot ar pieciem cilvēka ķermeņa pamatorgāniem - sirdi, aknām, aizkuņģa dziedzeri, plaušām un nierēm, kas nodrošina organisma pareizu funkcionēšanu.
Ķīniešu virtuvei ir dažādi apzīmējumi – to sauc gan par ātrāko virtuvi pasaulē, jo ēdienu gatavošana tiek rēķināta pat sekundēs; to dēvē arī par daudzpusīgāko virtuvi pasaulē, un tai ir ticis arī pasaules nozīmīgākās virtuves nosaukuma gods.
Tradicionāls ķīniešu dzēriens ir zaļā tēja, kas nepārprotami simbolizē ķīnu, jo, piemēram, apmetoties labā ķīniešu viesnīcā uz galdiņa vienmēr atradīsies ūdens un tikai un vienīgi zaļā tēja, nevis kā Eiropā melnā vai augļu tējas,
arī ķīniešu gidiem vienmēr līdz ir zaļā tēja vai arī tā ir uzkārta uz aukliņas kaklā . …