Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:591261
 
Author:
Evaluation:
Published: 11.06.2025.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 9 units
References: Not used
Time period viewed: 2021 - 2025 years
Extract

Laktoze un tās nepanesība

Laktoze (C12H22O11) ir dabisks disaharīds jeb saliktais cukurs (piena cukurs), kas sastāv no diviem monosaharīdiem – glikozes (C6H12O6) un galaktozes (C6H12O6). Lai organisms spētu izmantot laktozi, tā ir jāsadala vienkāršajos cukuros, ko nodrošina ferments laktāze.
Laktāze ir hidrolāzes klases enzīms, kas katalizē laktozes hidrolīzi par diviem monosaharīdiem – glikozi un galaktozi. Šis process notiek tievās zarnas bārkstiņu epitēlijšūnās, kur laktāze ir piesaistīta enterocītu apikalajai membrānai.

Hidrolīzes reakcija: Laktoze (C12H22O11) + H₂O → Glikoze (C6H12O6) + Galaktoze (C6H12O6)

Savukārt, ja organismā trūkst laktāzes, laktoze netiek pilnībā sagremota un nonāk resnajā zarnā, kur to fermentē baktērijas, izraisot gāzu veidošanos, vēdera uzpūšanos un citus diskomforta simptomus, šī parādība ir pazīstama kā laktozes nepanesība.

Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register