Fakti par laukiem un lauksaimniecību ES:
Aptuveni 60 % no ES – 27 valstu iedzīvotājiem dzīvo lauku teritorijā, kas aizņem 90 % no kopējās ES teritorijas.
Kopējais lauksaimnieku skaits ES – 27 valstīs 2007. gada janvārī bija aptuveni 13 miljoni.
Vidējais lauku saimniecības lielums ES – 27 dalībvalstīs ir 11,5 ha, 5 % no ES saimniecībām pieder vairāk nekā 50 ha.
Pateicoties Eiropas ģeogrāfiskajam izvietojumam un klimatam, ES ražo dažādus lauksaimniecības produktus un visā ES teritorijā pastāv dažādas lauksaimniecības sistēmas. Tiek kultivēti dažādi kultūraugi: galvenie – graudaugi (kvieši, mieži, auzas, rudzi, kukurūza), eļļas augi (saulespuķes, rapsis, soja), kartupeļi, cukurbietes, olīveļļa utt. Tiek audzēti arī liellopi, aitas, kazas, cūkas, mājputni.
Ir izplatītas dažāda lieluma gan ekstensīvas, gan
intensīvas lauku saimniecības, gan tradicionālā, gan
bioloģiskā ražošana.
ES ir viena no pasaules lielākajām pārtikas eksportētājām un lielākā importētāja, turklāt pārtiku ieved galvenokārt no jaunattīstības valstīm.
Eiropas lauksaimniecības nozare izmanto drošas, tīras, videi nekaitīgas ražošanas metodes, nodrošinot patērētāju prasībām atbilstošas kvalitātes produkciju.
ES lauksaimniecības nozare kalpo lauku iedzīvotājiem, t.i., tā ne tikai ražo pārtiku, bet arī palīdz saglabāt laukus kā vidi, kur dzīvot, strādāt, atpūsties.
2005. gadā Latvijas daļa ES lauksaimnieciskajā ražošanā bija
0,2 %.
…