Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:213756
 
Author:
Evaluation:
Published: 27.04.2017.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Pazīstamākie disaharīdu avoti:
Cukurs satur saharozi
Piens – laktozi
Diedzēti graudi – maltozi

Polisaharīdi
Glikozes molekulām savienojoties garās, sarežģītās virknēs, veidojas polisaharīdi.
Divi svarīgi polisaharīdi ir ciete un celuloze.
Ciete atrodas dažādu augu sēklās un kartupeļos.
Parasti cieti iegūst no kartupeļiem un kukurūzas, jo augi cietes veidā uzkrāj glikozi, kas radusies fotosintēzes procesā.
Celuloze atrodas audu šūnu apvalkos, tā ir koksnes galvenā sastāvdaļa.

Cilvēka gremošanas traktā siekalās ir enzīms amilāze, kura viegli hidrolizē skābekļa tiltiņus tikai starp α-glikozes atlikumiem, atdalot no cietes molekulas pa vienai glikozes molekulai.
Celulozes skābekļa tiltiņus starp β-glikozes atlikumiem amilāze hidrolizēt nespēj atšķirīgās struktūras dēļ. Tāpēc augu celulozes saturošās daļas cilvēks uzturā nevar lietot.
Īpašas baktērijas, kuras mājo dzīvnieku (zālēdāju) priekškuņģī, atdala brīvas glikozes molekulas no garajām celulozes molekulām. Tādēļ dzīvnieki uzturā lieto celulozi saturošu barību, piemēram, zāles stiebrus, koku zarus.

Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,98 €
Work pack Nr. 1360465
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register