Kas ir olbaltumvielas un proteīni?
Olbaltumvielas ir dzīvo organismu pamatvielas, dabiski lielmolekulāri savienojumi - polipeptīdi, kas veidoti no aminoskābju atlikumiem. Olbaltumvielas ir nozīmīgas mūsu pārtikas sastāvdaļa, tās nepieciešamas, lai organisms varētu pastāvēt un atjaunoties.
Kā olbaltumvielas veidojas no aminoskābēm?
Olbaltumvielas ir ļoti lielas molekulas, kas veic svarīgas uzbūves un vielmaiņas funkcijas organismā.
Olbaltumvielas veidojas, savienojoties aminoskābēm (būvbloki)
20 aminoskābes
Karboksilgrupu (-COOH) Aminogrupu (-NH2)
Kā norisinās olbaltumvielu hidrolīze?
Hidrolīze ir saliktu vielu pilnīga vai daļēja reakcija ar ūdeni.
Karsējot olbaltumvielas un peptīdus ar skābju un sārmu šķīdumiem, vai fermentu iedarbībā, norisinās hidrolīze.
Olbaltumvielu hidrolīze ir polipeptīdu saišu šķelšana.
…