Olbaltumvielas ir biopolimēri, kas sastāv no 20 dažādām aminoskābēm, kuras savstarpēji saistītas ar peptīdsaitēm.
Olbaltumvielas ir būtiskākā dzīvo organismu šūnu sastāvdaļa.
Tās galvenokārt veido apmēram 20 dažādas aminoskābes, no kurām 8 ir neaizstājamās:
Izoleicīns
Leicīns
Metionīns
Fenilalanīns
Treonīns
Triptofāns
Valīns
Lizīns
Olbaltumvielu funkcijas
Fermentatīvā jeb enzīmā funkcija ir dzīvajos organismos notiekošo reakciju veicināšana.
Uzbūves funkcija.
Fotoaktīvā funkcija ir funkcija, kura ar gaismas ierosi izpaužas kā elektrisks impulss.
Transporta funkcija ir funkcija, kura nodrošina skābekļa transportu pa asinīm.
Aizsargfunkcija ir funkcija, kura nodrošina organisma imunitāti.
Enerģētiskā funkcija ir funkcija, kura nodrošina organismu ar enerģiju.…