Teorija
Organiskā ķīmija ir ķīmijas nozare, kas pēta organiskās vielas un to reakcijas. (Oglekli saturošas vielas).
Visas organiskās vielas satur oglekli, taču ne visas oglekli saturošās vielas ir organiskās vielas.
Organisko vielu īpašības
3. Kūst, karsējot < 200 ºC temperatūrā, jo tām ir molekulu kristālrežģis.
Olbaltumvielas, polietilēns, saharoze
4. Nešķīst ūdenī, ja molekulas ir nepolāras vai tām ir liela molekulmasa.
CH4, C14H29OH
5. Šķīst ūdenī, bet nevada elektrisko strāvu.
Cukurs (saharoze), etanols.
Ogļūdeņražu klasifikācija
Organiskos savienojumus, kas sastāv no elementiem C un H, sauc par ogļūdeņražiem.
Ir trīs veidu ogļūdeņraži – piesātinātie, nepiesātinātie un aromātiskie.
Starp piesātinātiem ogļūdeņražiem ir vienkāršā saite (alkāni)
Starp nepiesātinātiem ogļūdeņražiem ir divkāršās un trīskāršās saites (alkēni,alkadiēni, alkīni)
Aromātiskie ogļūdeņraži ir vielas molekulas, kurās ir viens vai vairāki benzola gredzeni (arēni).…