Zinātnes vēsture
Organoleptiskie līdzekļi kā neatkarīga disciplīna sāka veidoties 20. gadsimta otrajā pusē.
Sensora analīzes īstenošanā ārkārtīgi svarīga ir profesionāla degustētāja profesionalitāte, kurai ir jāapgūst mūsdienīgas pārtikas produktu sensorās pārbaudes metodes.
Metodes īpašības
Saskaņā ar organoleptisko novērtējumu saprotiet daudzo darbību kopumu, tostarp konkrētu organoleptisko rādītāju izvēli, kas ir piemēroti šī produkta novērtēšanai, šo rādītāju novērtējumu, kā arī to vērtību salīdzinājumu ar bāzes līniju.
Parasti organoleptiskos rādītājus analizē sekojošā secībā: izskats, krāsa, smarža, tekstūra, garša.
Izskata novērtējums ietver virsmas formas, formas vienveidības noteikšanu pēc produkta vai produkta vienību lieluma.…