Tēmas aktualitāte
Veiktie pētījumi par pektīnu noteikšanu ābolu sulās saskan ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulu Nr.1924/2006 „Par uzturvērtības un veselīguma norādēm uz pārtikas produktiem”
Veiktais pētījums ir svarīgs un nozīmīgs, lai nodrošinātu pārtikas produkta konkurenci vienotā tirgus apstākļos
Darba mērķis
Noteikt pektīnu daudzumu Latvijas un importa sulās, papildus nosakot fotometriskās metodes raksturojošos lielumus, lai metode ieņemtu atbilstošu vietu kvalitātes sistēmā un garantētu precīzus un ticamus rezultātus
Darba uzdevums
Dokumentēt metodes atbilstību kopējo pektīnu savienojumu satura noteikšanai un apkopt pētāmo sulu iegūtos rezultātus
Pektīns
Pektīns ir augu šūnas skeleta un augu balastvielu būtiska sastāvdaļa.
Tie ir polisaharīdi, kas pieder pie homopolisaharīdiem, kuri ir būvēti no viena monosaharīda, kas satur karboksligrupas
Tā monosaharīds ir α-D-galakturonskābes piranozes formas, veidojot saites pirmajā un ceturtajā vietā. Tā pieder pie uronskābēm, kuras ir plaši izplatītas dabā un tām ir svarīga bioloģiskā nozīme
Pektīnskābe
Galvenā pektīna sastāvdaļa ir pektīnskābe :
Pektīnu fizioloģiskā iedarbība
Pektīniem piemīt antibakteriāla iedarbība pret nosacīti patogēniem mikroorganismiem uz zarnu infekcijām
Tas neitralizē toksisko sindromu pārtikas un ķīmiskās saindēšanās, kā arī alerģiju gadījumos
Pektīns normalizē holesterīna daudzumu asinīs
Tas izvada no organisma arī pesticīdus.…