Olbaltumvielu pētījumu izmantošana indivīda dzīvē un dažādās tautsaimniecības nozarēs
Olbaltumvielas ir nozīmīga pārtikas sastāvdaļā, tās nepieciešamas, lai organisms varētu pastāvēt un atjaunoties
Olbaltumvielu funkcijas
Aizsargfunkcija: antivielas atpazīst sava organisma šūnas un vielas no citām
Asinsreces: asins plazmā un trombocītos esošās olbaltumvielas nodrošina asins sarecēšanu asinsvadu bojājumu gadījumā
Receptorā: šūnu membrānu olbaltumvielas spēj uztvert gan iekšējās, gan ārējās vides kairinājumus
Enerģētiskā: ar pārtiku uzņemtās olbaltumvielas, gremošanas traktā tiek šķeltas līzd aminoskābēm
Olbaltumvielas rūpniecības nozarēs
Vislielākā rūpniecības nozare, kas pārstrādā olbaltumvielas ir ādu rūpniecība
Tekstilrūpniecībā plaši izmanto vilnu un dabisko zīdu
Piena olbaltumvielu- kazeīnu izmanto līmes ražošanā
…