Graudu kalte.
Pēc tehnoloģiskā procesa iedala šahtu kaltes un trumuļu kaltes.
Šahtu kaltes paredzētas gan sēklas, gan lopbarības graudu kaltēšanai. Šahtu kaltes galvenā sastāvdaļa ir kaltēšanas kamera, kurai ir taisnstūrveida garengriezums. Kameru no augšas piepilda ar mitrajiem graudiem, pēctam, sausos graudus izvada ārā speciāls iztukšošanas mehānisms apakšā. Caur kameru horizontālā veidā pūs silto gaisu, kas iet cur graudiem un paņem no tiem mitrumu un izvada atmosfērā.
Trumuļu kaltes paredzētas visu kultūraugu sēklu kaltēšanai dažādām vajadzībām. Liels graudu sākotnējais mitrums netraucē kaltes darbību. Trumuļkaltes galvenā sastāvdaļa ir trumulis, kas novietots horizontāli nedaudz ieslīpi. Graudi tiek ievadīti pa vienu galu iekšā. Trumulim griežoties tie pārvietojas uz otru galu. Pa ceļam siltais gaiss savāc mitrumu no graudiem. Otrā galā sausie graudi izbirst laukā.
Kaltes dalās porcij tipa un caurplūdes kaltēs. Porcijtipa kaltē graudi tiek sabērti kaltēšanas kamerā, kur ar elevatora palīdzību regulāri tiek pārvietoti no apakšas uz augšu un kaltēti. Kad graudu mitrums ir optimāls, tos pa apakšu izvada laukā.
Caurplūdes kaltēs, graudi visulaiku plūst caur kaltei un tiek kaltēti. Caurplūdes kaltēm ir daudz lielāks darba ražīgums.
Regulēšana.
Darba laikā jāeko līdzi kaltēšanas temperatūrai. Kaltējot sēklas graudus porcijtipa kaltēs, tai nevajadzētu pārsniegt 60 grādus, bet kaltējot pārtikas un lopbarības graudus – 100 grādus. Šo temperatūru regulē, mainot degšanas režīmu kurtuvē, kā arī atverot vai pieverot sajaukšanas kameras gaisa lūku.
Tehniskā apkope.
Kalte pirms darba ir jāizremontē. Visas detaļas jāsaved kārtībā, jāpārbauda visi elektromotori. Visām eļļojamajām vietām jābūt ieeļotām. Jāpārbauda visi savienojumi, kā arī visi pārvadi, vārpstas un gultņi. Pēcdarba kalte rūpīgi jāiztīra.
…