Skalas, to veidi
Pazīstamas piecas temperatūras skalas, no kurām četras izmanto arī mūsdienās.
Celsija skala
Fārenheita skala
Kelvina skala
Reomura skala
Rankina skala
Celsija skala
Nosaukta par godu zviedru zinātniekam Andersam Celsijam, kas 1742. gadā šo skalu izveidoja.
Par atskaites punktiem šajā skalā tiek ņemti tīra ūdens sasalšanas temperatūra (0 grādi) un tīra ūdens vārīšanās temperatūra (100 grādi)
Sākotnēji 100ºC Celsijs apzīmēja ūdens kušanas temperatūru, bet 0ºC – ūdens vārīšanās temperatūru. Skalu apgrieza otrādi tagad mums pierastajā veidā biologs Karls Linnejs.
Starpība starp šīm abām vērtībām tiek sadalīta 100 iedaļās.
Kelvina skala
Šo skalu izveidojis skotu matemātiķis, fiziķis un inženieris Viljams Tompsons (pirmais lords Kelvins) sadarbībā ar fiziķi Džoulu 1862. gadā.
Šī skalas nulles punkts sakrīt ar absolūtās nulles punktu (-273,15ºC), tāpēc pēc Kelvina skalas nav negatīvu temperatūru.
Kelvina skalu izmanto daudzās zinātnes nozarēs, īpaši fizikā un astronomijā, tā ir SI sistēmas temperatūras skala.…