Auzas ir vieni no visbiežāk sastopamajiem pārtikas kultūraugiem pasaulē.
Vasaras auzas bieži tiek audzētas zemākajās platuma zonās un ir plaši izplatītas visā
pasaulē. Tās ir pazīstamas ar savu augsto olbaltumvielu un šķiedrvielu saturu, kā arī
daudzām citām uzturvielām. Auzas ir daudzpusīgas, tās var izmantot ne tikai pārtikā,
bet arī dzīvnieku barībā un pat medicīniskos nolūkos.
Vasaras auzas var audzēt dažādās klimata zonās, bet tās vislabāk attīstās 15 –
25 grādu robežās. Audzēšanas sezonas garums atkarīgs no klimata apstākļiem un
augsnes apstākļiem, bet parasti tas ilgst no trīs līdz sešiem mēnešiem. Lai saglabātu
maksimālu uzturvērtību, vasaras auzas parasti tiek vāktas pirms tās pilnīgi nobriest,
kad tās joprojām ir nedaudz zaļas un mitras.
Vasaras auzu graudu visbiežākais izmantošanas veids ir brokastu pārslas,
maize, milti un saldējums. Turklāt vasaras auzas ir populāras arī kā barība dažādiem
dzīvniekiem, tostarp govīm, cūkām un trušiem. Vasaras auzas tiek izmantotas arī
medicīniskos nolūkos, jo tām piemīt pret iekaisuma īpašības.
Kopumā, vasaras auzas ir daudzpusīgs un būtisks kultūraugs, kas ir svarīga
gan cilvēku, gan dzīvnieku barības uzlabošanai, kā arī medicīniskos nolūkos.…