Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:744128
 
Author:
Evaluation:
Published: 20.03.2007.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 8 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Tautsaimnieciskā nozīme    2
  Agrotehnika    3
  Priekšaugi    6
  Auzu graudu vidējais ķīmiskais sastāvs    6
  Mēslošana un augu aizsardzība auzu sējumos    6
  Auzu minimālās izsējas normas    7
  Auzu šķirņu un audzēšanas tehnoloģiju piemērotība Austrumlatvijas reģionam    7
  Auzu raksturojums    9
  Auzu mēslošana    10
  Auzu graudu ražas atkarībā no augšņu īpašībām    12
  Slimības    13
  Bruto segums auzām    15
Extract

Auzu graudaugus izmanto galvenokārt kā spēkbarību lauksaimniecības dzīvniekiem, sevišķi zirgiem un jaunlopiem. Ar auzu graudiem ēdināti zirgi ir spēcīgi darbā, nesvīst, nenogurst un nenovājē. Savukārt, ļoti noderīgi govju barošanai, jo veicina piena veidošanos. Izēdinot govīm auzu graudus, uzlabojas sviesta konsistence. Teļiem, cūkām, putniem auzu miltus dod tīrā veidā vai maisījumā ar citu koncentrēto barību. Augstā plēkšņu satura dēļ (apmēram 25 %) auzu graudi mazāk piemēroti cūku ēdināšanai. 1 kg auzu graudu atbilst vienai barības vienībai, satur apmēram 85 g sagremojamā proteīna. Auzu graudos vairāk tauku (apmēram 5 %) nekā citās labībās.
Auzas izmanto arī pārtikas rūpniecībā – izgatavo auzu pārslas, putraimus, miltus, kafijas aizstājējus. Izstrādājumi no auzām ir diētiski un ieteicami uztura līdzekļi bērniem un slimniekiem. Tajos ir daudz vitamīnu, olbaltumvielas un tauki ir viegli sagremojami.
Lopbarībai lieto arī auzu salmus un pelavas. Salīdzinājumā ar miežu salmiem tie labāk uzglabājas, tos mazāk bojā pelējums, tie ir mīksti un noder kā laba rupjā barība. 100 kg auzu salmu satur 28-31 barības vienību. Salīdzinājumā ar vasaras miežu salmiem tie ir mazāk higroskopiski, tāpēc tos var ilgāk uzglabāt. Savukārt, auzu pelavas ir vērtīgākas par salmiem, kā arī par pārējo graudaugu pelavām. 100 g auzu pelavu satur 48 barības vienības un 2,2 kg sagremojamā olbaltuma. Tās izēdina sautētā vai nesautētā veidā.
Auzas labi padodas mistrā ar vīķiem, zirņiem, pelašķiem un lauka pupām. Auzu -pākšaugu mistri ir teicama, olbaltumvielām bagāta barība govīm. Laikā nopļauts un zārdos žāvēts auzu-pākšaugu mistra siens ir veselīga un garšīga rupjā barība. No auzu- pākšaugu mistra iegūst labu skābbarību, kas satur daudz olbaltumvielu. Auzas izmanto arī kā balstaugu, audzējot graudiem zirņus, vīķus un pelašķus. Tad sējumi neveldrējas, un ražas ir augstākas.
Daudz auzu sēj arī zaļbarībai, skābbarībai, skābsienam un pārstrādāšanai zāles miltos. Šim nolūkam tās audzē galvenokārt mistros ar zirņiem un vīķiem. 1 kg auzu zaļmasas ir līdzvērtīgs 0,15...0,23 barības vienībām un satur 21...28 g sagremojamā proteīna.
Pēdējā laikā auzu sējumu platības ar katru gadu tiek samazinātas, tās aizstāj ar citām augstražīgākām un vērtīgākām kultūrām.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −2,98 €
Work pack Nr. 1181711
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register