Vitamīni ir organiskas vielas, kas nelielos daudzumos nepieciešami organisma dzīvības procesiem. Vitamīni netiek tieši izmantoti šūnu un audu veidošanai, nedod enerģiju, taču ir nepieciešami, lai attiecīgie procesi varētu notikt.
Savā uzturā bieži lietoju augļus un dārzeņus, kuri satur augstāk minēto vitamīnu un šo tēmu izvēlējos, lai izzinātu C vitamīna jeb antiskarbutiska vitamīna nozīmi cilvēka organismā.
C vitamīns (askorbīnskābe) ir nepieciešama organismam katru dienu. Tam ir svarīga nozīme vielmaiņas procesos. C vitamīns palielina rezistenci pret slimībām un indīgām vielām, aktivē aktivvielu veidošanas asinīs un palielina leikocītu fagacitārās spējas. C vitamīnu organismā var "uzņemt" ar dažādiem augļiem un dārzeņiem.
C vitamīns ir satopams lielākajā daļā augļu un dārzeņu, bet mans mērķis: noskaidrot C vitamīna daudzumu augļos un dārzeņos un tā ietekmi uz cilvēka organismu.
Darba uzdevums:
1.izpētīt literatūras avotus par C vitamīnu.
2.noskaidrot C vitamīna atklāšanas vēsturi, struktūras fizikālās un ķīmiskās īpašības un tā saturu augļos un dārzeņos
3.C vitamīna nozīmi cilvēka organismā
1.Kopējo vitamīnu raksturojums
Tulkojumā no latīņu valodas vita dzīve, aminum amīns grupa dažādas ķīmiskas dabas organisku savienojumu, kas nepieciešami cilvēku un dzīvnieku uzturā ļoti niecīgā daudzumā salīdzinājumā ar galvenām uzturvielām, lai normāli norisētu dzīvības procesi. Vitamīni cilvēku vai dzīvnieku organismā neveidojas vai arī veidojas nepietiekamā daudzumā. Cilvēks vitamīnus uzņem ar augu vai dzīvnieku izcelsmes uzturlīdzekļiem. ja cilvēka organisms kadu vitamīnu saņem par maz, tās hipovitaminoze, bet , ja uzturā vitamīna nav nemaz, rodas avitaminoze. Pārāk lielas vitamīnu devas rada organismā vielmaiņas traucējumus hipervitaminozi…