Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:781363
 
Author:
Evaluation:
Published: 22.03.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 16 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  IEVADS    3
1.  VITAMĪNU ATKLĀŠANAS VĒSTURE    4
2.  VITAMĪNI    6
2.1.  VITAMĪNI    6
2.2.  KAS IR HIPERVITAMINOZE, HIPOVITAMINOZE, AVITAMINOZE?    9
3.  C VITAMĪNS    12
3.1.  C VITAMĪNA GALVENIE AVOTI IKDIENAS UZTURĀ    14
3.2.  CILVĒKAM NEPIECIEŠAMAIS C VITAMĪNA DAUDZUMS    15
3.3.  VĒŽA AIZSARGPASĀKUMI SAISTĪBĀ AR C VITAMĪNU    15
4.  GATAVOJOT ĒDIENUS, DOMĀJIET PAR VITAMĪNIEM!    17
4.1.  C VITAMĪNA ZUDUMI UZGLABĀŠANAS UN PAGATAVOŠANAS LAIKĀ, %    18
5.  LIKUMDOŠANA    19
6.  PRAKTISKAIS PĒTĪJUMS    21
  SECINĀJUMI    22
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    23
  PIELIKUMS    24
  AIZSTĀVĒŠANAS RUNA    25
Extract

Cilvēki jau kopš seniem laikiem ir meklējuši veidus, kā pasargāt sevi no slimībām. Kopš XX gs. sākuma ir zināms, ka visefektīvāk to ir iespējams izdarīt uzturā paralēli dzīvnieku valsts produktiem iekļaujot arī augu valsts produktus. Katrs pusaudzis droši vien jau līdz apnikumam ir klausījusies mātes mūžīgos teicienus, “Apēd citrona šķēlīti, nesaslimsi!” un tamlīdzīgus. Kas tad īsti ir tajos daudzinātajos citronos, apelsīnos, kivi un citos citrusaugos. Izrādās to brīnumlīdzekli sauc C vitamīns jeb Askorbīnskābe.
Vitamīni – mazmolekulāri bioloģiski aktīvi (ķīmiskas dabas) organiskie savienojumi, kas nelielā daudzumā nepieciešami organisma dzīvības procesu normālai norisei. [ 1; 2 ]
Par to kāpēc izvēlējāmies tēmu “C vitamīns. Fakti un atklājumi.”
Pirmkārt, bioloģijā skolotāja nesen stāstīja par šo tēmu un tādejādi radās interese par to, kā tad īsti ar to C vitamīnu tur ir.
Otrkārt, apmeklējot fakultatīvās ķīmijas nodarbības LU Ķīmijas fakultātes laboratorijā, radās iespēja praktiski izpētīt C vitamīna saturu dažādos augļos, tādejādi radot darba praktisko pamatu.
Treškārt, konsultējoties ar skolotāju, secinājām, ka C vitamīna izpēte varētu būt ļoti pateicīgs temats ZPD veikšanai, jo mums ir pieejami visi nepieciešamie resursi, lai pilnvērtīgi varētu veikt šo darbu.
Pētījuma uzdevumi ir vitamīnu un konkrēti C vitamīna atklāšanas vēstures noskaidrošana; C vitamīna daudzuma noteikšana mājas apstākļos spiestajās un rūpnieciski ražotajās augļu sulās, kā arī C vitamīna noārdīšanās novērošana šīs sulas uzglabājot.
Pētījuma mērķis ir, noskaidrot, kuru sulu, mājās spiesto vai veikalā pirkto, lietošana ir ieteicamāka no vitamīna uzņemšanas viedokļa, kā arī pierādīt, ka sulas uzglabājot tās zaudē C vitamīnu.
Hipotēzes:
Mājas apstākļos spiestajās augļu sulās ir lielāks C vitamīna daudzums, nekā rūpnieciski ražotajās.
Jo ilgāk sula tiek glabāta, jo tajā ir mazāks C vitamīna daudzums.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register