Cilvēka organismam nepieciešamo vitamīnu pilnu kompleksu iegūst, uzturā lietojot gan gaļas un zivju, gan dārzeņu produktus. Dārzeņi lielā mērā palielina olbaltumvielu un ogļhidrātu izmantojamību uzturā un sekmē kuņģa un zarnu trakta, aknu un aizkuņģa dziedzera sekrēciju un gremošanas normālu darbību. Dārzeņiem liela nozīme liekā svara novēršanai, kā arī sirds un asinsvadu slimību profilaksē un ārstēšanā. Nav tādu pārtikas produktu, kuri varētu ilgstoši vispusīgi aizstāt dārzeņus, it īpaši svaigus dārzeņus. Dārzeņi ir vitamīnu (C, B, P, E, K, karotīna) un minerālvielu avots mūsu uzturā. Bez tam dārzeņi satur ogļhidrātus (2 – 15%), mazliet bioloģiski aktīvas olbaltumvielas (0,2 – 3%) un daudz ūdens (82 – 95%).…