Šajā zemē radušās slavenas, daudzveidīgas kulinārijas tradīcijas: laika gaitā te izveidots vairāk nekā 10000 ēdienu.
Vai tiešām šādas daudzveidības cēlonis bijis trūkums? Acīmredzot jā, vismaz tas attiecas uz nabadzīgo tautas daļu. Gan senāk, gan tagad ir svarīgi no mazumiņa pagatavot vislabāko maltīti. Nepieciešamības spiesti, ķīnieši iemācījās pārvarēt trūkumu- izveidojās daudzveidīgas ēšanas tradīcijas.
Tik dažādie klimatiskie un ģeogrāfiskie apstākļi(Ķīnā ir gan pasaulē augstāko kalnu sniegotās virsotnes Tibetā, gan Turfanas ieplaka, dienvidos aug tropiskie lietus meži, bet ap Mongoliju plešas sausa un skarba stepe) sniedz ķīniešu virtuvei neiedomājami plašu pārtikas līdzekļu daudzveidību.
Ķīnā mīt vairāk nekā 50 etnisko grupu. Neapšaubāmi, arī tās palīdzējušas veidot šīs zemes kulinārijas tradīcijas. Lai cik atšķirīgas ir Ķīnā dzīvojošās tautas, vismaz vienā tās visas ir vienotas: laba maltīte un tās rūpīga sagatavošana ir ikdienišķa nepieciešamība. Ēšana ir nozīmīga šīs zemes kultūras daļa, kas, pēc pēdējiem atzinumiem, veidojusies 7000 gadu. …