Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:919185
 
Evaluation:
Published: 04.03.2009.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 2 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Dabas vielas    3
  Ogļhidrāti    4
  Ogļhidrāti uzturā    5
  Tauki    6
  Tauki dabā, to iegūšana    8
  Tauku sastāvs un uzbūve    9
  Olbaltumvielas    10
  Olbaltumvielu funkcijas organismā    10
  Olbaltumvielas uzturā    12
  Ūdens    14
  Vitamīni    15
  Minerālvielas    18
  Izmantotās literatūras saraksts    19
  Pielikums    20
Extract

Ogļhidrāti.

Ogļhidrāti dabā veidojas fotosintēzes procesā.Viena no savrīgākajām ogļhidrātu funkcijām ir organisma apgāde ar enerģiju. Vīnogu cukurs, C6H12O6 ir nozīmīgs ogļhidrātsOgļhidrātus iedala vienkāršajos ogļhidrātos (monosaharīdos) un saliktajos ogļhidrātos (disaharīdos, palisaharīdos).
Monosaharīdi ir organiskie savienojumi, kuru molekulās ir vairākas hidroksilgrupas un aldehīdgrupa vai ketogrupa.Venkāršie ogļhidrāti bieži sstopami dabā.Pazīstamākie no tiem ir glikoze un fruktoze, kas piešķir ogām, augļiem un medum saldo garšu.Dabā esošo monosaharīdu molekulās ir 5 vai 6 oglekļa otomi.
Disaharīdus hidrolizējot, veidojas 2 monosaharīdi.Pazīstamākie disaharīdi ir saharoze (biešu vai niedru cukurs). Maltose (iesala cukurs), un laktoze (piena cukurs).Polisaharīdus hidrolizējot, veidojas 100 un pat 1000 monosaharīdu molekulu.Svarīgākie polisaharīdi ir ciete un celuloze.Hidrolizējot cieti vai celulozi iegūst glikozi.
Dabā glikoze brīvā veidā ir sastopama dažādos augļos. Disaharīds maltoze sastāv no divām glikozes molekulām. Disaharīds saharoze sastāv no glikozes un fruktozes un ir sastopams cukurbietēs un cukurniedrēs. Polisaharīds celuloze ir glikozes polimērs un ir sastopams visās augu šķiedrās. Citi svarīgi glikozes polimēri ir ciete (galvenokārt augos) un glikogēns (dzīvnieku organismos). Hidrolīzes ceļā no visiem glikozes polimēriem var iegūt glikozi.
Fruktoze ir vienkāršs cukurs, balta, kristāliska, ļoti salda viela, cilvēka organisms izmanto viegli.Fruktoze izplatīta augu valstī, atrodama augļos (tomātos, ābolos), visvairāk fruktozes ir bišu medū (līdz 50%).Fruktoze ir vissaldākā no visiem cukuriem, tā ir 1,5 reizes saldāka par saharozi un 3 reizes saldāka par glikozi. Izmanto medicīnā par vērtīgu uzturvielu. Disaharīdu sastāvā ietilpst β-furanozes veidā.

Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,98 €
Work pack Nr. 1137340
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register