DABISKAS TOKSISKAS VIELAS UZTURPRODUKTOS
Cilvēku darbības rezultātā gaisā, ūdenī, augsnē nokļūst mākslīgi radītas vielas, kuru dabā nav nemaz vai arī tās ir niecīgā daudzumā. Par to kaitīgo ietekmi ir nepieciešams zināt. Dažreiz presē parādās nespeciālistu pārspīlēti apraksti par "indēm uzturā", "ķīmiju katlā", un cilvēki pievērš pārāk lielu uzmanību "indēm" uzturā, aizmirsdami vai paši neievērodami jau sen zināmas lietas - "ēdam par daudz, pārāk treknu, pārāk sāļu, pārāk saldu". Pieļaujamais dabai svešo vielu daudzums tiek noteikts ar speciāliem normatīviem. Uz iesaiņojuma jabot minētam katras produktam klāt pievienotās vielas nosaukumam vai E-ciparam, kas apzīmē atļautās vielas. E-ciparam atbilst noteikta viela un noteikts tās maksimāli pieļaujamais daudzums.
SOLANINS
Solanīns ir alkaloīds, kas atrodas tomātos un kartupeļos, kas, saulē stāvot, kļuvuši zaļi. Praktiski saindēšanās ar zaļo kartupeļu un zaļo tomātu solanīnu ir ārkārtīgi reta un konstatēta vienīgi maziem bērniem. Parasti kartupeļos solanīns ir tik niecīgā daudzumā, ka saindēšanās nenotiek.
…