Mana izvēlētā darba tēma ir Dāvids Rikardo “Darba alga”. Šo tēmu izvēlējos, jo tāpat kā agrāk, tā arī mūsdienās darba algas nozīme ir liela, jo no tās atkarīgs tas, cik labi vai slikti mēs dzīvosim.
D. Rikardo pasvītroja, ka cilvēkam jāsaņem tāda samaksa par darbu, lai strādnieks varētu eksistēt un turpināt savu dzimtu un to viņš nosauca par dabīgo darba cenu. Kā otru cenu viņš izdalīja darbaspēka tirgus cenu. Kā galveno algas palielināšanas iemeslu uzskatīja labību un maizes cenas.
Rikardo vērtēja, ka peļņas iespējas kapitālistiem samazinās , iedzīvotāju skaitam augot, arī maizes cenas aug.
Dāvids Rikardo bija pesimists, tāpēc nepievērsa vajadzīgo vērību tehnikas pilnveidošanai.
Savā darbā aplūkošu darba tirgus cenas un reālās darba cenas atkarību vienai no otras; to, kādos gadījumos tās pieaug un samazinās; kāda ir kapitāla ietekme uz darba algu; maizes darba algas nozīmi; darba algas pieauguma apstākļus.
Tāpat kā visiem citiem priekšmetiem, kurus pārdod un pērk un kuru daudzums var palielināties vai samazināties, arī darbam piemīt sava reālā cena un arī sava tirgus cena. Reālā darba cena ir tā, kura ir nepieciešama, lai strādniekam būtu iespēja eksistēt un turpināt savu dzimti bez cilvēku skaita palielinājuma vai samazinājuma.
Strādnieka prasme uzturēt sevi un ģimeni tā, lai strādnieku skaits nesamazinātos , atkarīgs ne no naudas daudzuma, kuru viņš saņem darba algas veidā, bet no ēdiena un dzīvei nepieciešamo preču daudzuma un komforta, kas ir palicis par pieradumu, ko var nopirkt par šo naudu. Tāpēc reālā darba cena atkarīga no ēdiena un nepieciešamo preču cenām, kā arī ērtībām, kuras ir nepieciešamas strādniekam un viņa ģimenes uzturēšanas. Ar ēdiena un dzīvei nepieciešamo preču cenas paaugstināšanos, reālā darba cena pieaugs, ar krišanu, to cenas kritīs.…