Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:164250
 
Author:
Evaluation:
Published: 19.05.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 10 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Folskābes loma un grafiskais sastāva attēlojums    4
2.  Folijskābes bioķīmiskā daba    5
3.  Folijskābe medicīnā    6
4.  Folijskābe un saindēšanās ar metanolu    6
5.  Folijskābe uztura produktos    7
6.  Folijskābes deficīts    8
7.  Folijskābe un grūtniecība    8
8.  Folijskābes un plazmas homocisteina sakarība    9
9.  Folijskābes lietošanas devas un folijskābi saturošie preparāti    10
  Nobeigums    11
  Izmantotā literatūra    12
Extract

Folijskābe jeb Bc vitamīnu atklāja P Viljams 1941. gadā. Tā tika izdalīta no spinātu lapām, rauga un aknām. [А. Овчинников, 1987]
1940. gadā aknās bija novērots faktors, kurš izārstēja anēmiju cāļiem (Bc vitam. no angļu valodas nozīmē – cālis), kas ir folijskābe vēlāk šis vitamīns bija izdalīts kā mikroorganismu aktīvs auguma faktors kopā ar konjugātiem, kurimolekulā satur 3 un 7 glutamīnskābes atlikumus. Pēdējais konjugāts bija identificēts kā aizsarglīdzeklis grūtniecēm un kā līdzeklis pret ļaundabīgo anēmiju, kurš bija nosaukts par M vitamīnu (no angļu valodas monkey – pērtiķis). [А. Овчинников, 1987]
Ieteicamā folijskābes deva ir 0,3 mg dienā, grūtniecēm un zīdītājām – divreiz lielāka. Amerikāņu zinātnieku ieteiktā deva ir 0,2 mg folijskābes dienā. Vajadzība pēc folijskābes ir noteikta aptuveni. Nav drošu kritēriju tās deficīta noteikšanai, turklāt folijskābi sintezē arī zarnu baktērijas. [http://www.liis.lv/majtur, 1999]
Uzņemot folijskābi ar ikdienas uzturu, svarīgi ievērot faktu, ka folijskābe pastiprināti iet bojā, ēdienu atkārtoti karsējot. Cilvēki, kas pārtiek tikai no ātrām uzkodām un pusfabrikātiem vai arī lieto vienveidīgu uzturu bez augļu un dārzeņu piedevas, gandrīz vienmēr cieš no folijskābes trūkuma. [http://www.farmacija-mic.lv/medica, 2001]…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register