Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:318586
 
Evaluation:
Published: 04.11.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Braucot no Narbonnas uz Karkasonu - senu un brīnišķīgu pilsētu -, kreisajā pusē var vērot kuģus, kas slīd pa Dienvidu kanālu un uz kuriem var pavadīt neaizmirstamas brīvdienas. Karkasonā sākas cassoulets jeb pupiņu ēdienu zeme. Visā Francijas dienvidrietumu daļā šo maltīti gatavo neiedomājami daudzos variantos. Bez tam šis apvidus ir slavens ar pildītiem kapauniem, gaļas vistām asiņu mērcē un sarkanvīnu, ko dēvē par saupiquet, un izcilu pot-au-feu (gaļas buljonu) ar baltajām pupiņām. Konditorejās atrodami marrons glacés un citi iecukuroti augļi, tortes un bras de Vénus – pildīta biskvīta rulete, kā arī medus un tourons jeb riekstu krēmi, kas noder kā lielisks ciemkukulis.
No Karkasonas var doties izbraukumā uz Pireneju kalniem. Tur var nobaudīt Mišela Žerāra – viena no Francijas labākajiem pavāriem – gatavotos brīnišķīgos ēdienus. Eugénie-les-Bains viņš kopā ar sievu ierīkojis lielisku, romantisku viesnīcu. Tajā izveidota cuisine minceur – ‘slaiduma virtuve’. Tātad viesnīcā var baudīt maltītes, nebaidoties iemantot lieko svaru. Starp citu, par šīs virtuves principiem uzrakstītas divas grāmatas. Tajās atklāts kā, pat baudot cuisine gourmande – ‘gardēžu virtuvi’-, neuzaudzēt liekus tauku krājumus.
Gaskoņā gatavo krāšņāko kāpostu zupu Francijā, ko pasniedz divos veidos: ar sālītu speķi, confit d’ oei un baltajām pupiņām. Confit d’ oie ir īpašā marinādē konservēta mājputnu gaļa. Tā kļuvusi par provinces tradicionālu maltīti un to pagatavo ne tikai no zosu, bet arī no pīļu, vistu, fazānu, tītaru, irbju un arī cūkas gaļas.
Bez tam Gaskoņā lielā cieņā ir dažādi cepumi. Īpaši oriģināla ir pastis gascon – kārtainās mīklas torte, kuras ļoti plānās kārtiņas, izmantojot zosu spalvas, apsmidzina ar zosu taukiem. Pildījumam izmanto armaņjakā marinētus ābolus. Pēc cepšanas jau tā skaistās kūkas vēl apsmidzina ar armaņjaku.
Populārākās sieru šķirnes Pirenejos un Gaskoņā ir Saint-Albray, Brebis des Pyrénées, mazie aitas piena sieriņi, Bethmale, ko pagatavo no govs piena un veido cilindriskas formas rituļos. Šajā novadā darina labus sarkanvīnus, piemēram, Madiran. Šim dzērienam ir patīkama un pilnīga garša.
Pavisam atšķirīgas ir Basku zemes pavāru gatavotās maltītes. Tur gan arī iecienītas Gaskoņā populārās pikantās zupas, bet uzturā daudz lieto arī Atlantijas okeāna zivis. Tās pasniedz īpaši sagatavotas. Izmeklēti ir maltītēm dotie nosaukumi. Piemēram, pikanta zivju zupa ttorro vai arī sālīta kaltētā zivs ķiploku mērcē morue pil-pil. Šie nosaukumi liek domāt par Spānijas tuvumu.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register