Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:887876
 
Evaluation:
Published: 16.05.2008.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 15 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    6
1.  Ģenētiski modificēta pārtika un gēnu inženierija    8
2.  Gēnu inženierijas izmantošana lauksaimniecībā un pārtikas ražošanā    9
2.1.  Herbicīdrezistentie ģenētiski modificētie kultūraugi    9
2.2.  Insekticīdrezistentie ģenētiski modificētie kultūraugi    9
2.3.  Vīrusu rezistentie ģenētiski modificētie kultūraugi    10
2.4.  Dzīvnieku ģenētiskā modificēšana    10
3.  Ģenētiski modificētas pārtikas izplatība, tās marķējums    12
3.1.  Ģenētiski modificētas pārtikas izplatība pasaulē    12
3.2.  Ģenētiski modificētas pārtikas izplatība un marķēšana Latvijā    12
4.  Ģenētiski modificētas pārtikas ietekmes virzieni un izpausmes    15
4.1.  Ģenētiski modificētas pārtikas ietekme uz veselību    15
4.2.  Alerģijas kā cilvēka organisma reakcija uz ģenētiski modificētu pārtiku    16
4.3.  Ģenētiski modificētu organismu ietekme uz vidi    17
  Respondentu apraksts    19
  Respondentu anketēšana    19
  Secinājumi    26
  Literatūras un avotu saraksts    28
Extract

Ievads
Mūsu ikdienā strauji ienāk jēdziens "jaunā pārtika", kuras viens no variantiem ir ģenētiski modificēta pārtika, kuras sastāvā ir ģenētiski modificēti organismi (ĢMO). Jāpiebilst, ka medijos tā tiek traktēta kā „ģenētiski modificēta pārtika”, taču pareizi būtu teikt „pārtika, kas veidota no ģenētiski modificētiem organismiem”, vai arī „pārtika, kuras sastāvā ietilpst ģenētiski modificēti organismi”.
Pētnieciskajā darbā sniegts abu šīs pārtikas definējumu raksturojums.
Pārsvarā tiek pārveidoti jeb modificēti ikdienā plaši lietoti pārtikas produkti, piemēram, graudaugi, eļļas augi, rīss, kukurūza. Izmantojot ĢMO, tiek radītas pienskābās baktērijas, raugs, fermentu preparāti, kurus lieto piena produktu pārstrādei, dzērienu ražošanai. Ģenētiski modificēti tiek arī dzīvnieki, kuru gaļu lieto patērētājs – cilvēks.
Vēl nav precīzi zinātniski pierādīts, ka ĢMO saturoši pārtikas produkti ir kaitīgi veselībai, tomēr ir fakti, kas liecina par to, ka ģenētiski modificētas pārtikas lietošana uzturā nebūtu vēlama.
Pētnieciskā darba tēmas izvēli noteica interese par to, kādas sekas šī „jaunā pārtika” varētu atstāt gan uz cilvēku veselību, gan vidi.
Darba mērķis: pētīt veikalos ģenētiski modificētu organismus saturošus pārtikas produktus, izzināt Jēkabpils Valsts ģimnāzijas skolēnu informētību un attieksmi pret ģenētiski modificētu pārtiku.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −7,98 €
Work pack Nr. 1132425
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register