Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:981922
 
Author:
Evaluation:
Published: 19.04.2011.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 6 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Kas ir ģenētika?    4
1.1.  Kas ir ģenētiski modificēta pārtika?    5
1.2.  Kā notiek ģenētiskā modifikācija?    5
1.3.  Gēnu tehnoloģijas pielietojums – plusi un mīnusi    6
2.  Ģenētiski modificēta pārtika - Kam tas ir izdevīgi?    7
3.  Ģenētiski modificētās pārtikas ietekme uz lauksaimniecību    10
3.1.  Iespējamie draudi videi    11
4.  Mīti un patiesība par ģenētiski modificēto pārtiku    13
5.  Kā ģenētiski modificētā pārtika ietekmē cilvēka veselību?    16
5.1.  Vai tas ir bīstami?    16
5.2.  Iespējamie riski    16
5.3.  Atpazīstam ienaidnieku    16
5.4.  Zelta rīsi ar karotīnu    17
6.  Galvenie riski veselībai    18
6.1.  Visi izmēģinājumi joprojām slepeni    18
6.2.  Augi, kas satur indi    19
6.3.  Augi, kam inde nekaitē    19
7.  Vai Latvijā veikalu plauktos ir ģenētiski pārveidota pārtika?    20
  Nobeigums (secinājumi)    22
  Izmantotā literatūra    23
  Pielikums    24
Extract

Nobeigums (secinājumi).
1. Lai arī zinātnieki apgalvo, ka gēnu tehnoloģijas ļaus īstenoties cēliem mērķiem, kā pārmantojamo slimību novēršana un pasaules glābšana no bada, tomēr praksē vērojamas pavisam citas tendences – tiek kalti plāni „bērnu ar vēlamajām īpašībām” klonēšanai, tiek radīti augi ar sterilām sēklām, lai zemnieki tās nevarētu ievākt paši, bet būtu spiesti dārgu sēklas materiālu ik gadu iepirkt no monopolfirmām, augu rezistence pret pesticīdiem noved nevis pie atteikšanās no tiem, bet gluži otrādi – pie to kaisīšanas uz nebēdu.
2. Diemžēl joprojām firmas, kas pārdod ģenētiski modificētus pārtikas produktus, ne vienmēr norāda to marķējumā – tātad, vēlāk nevarēs sadzīt pēdas šo produktu sākotnējam izcelsmes avotam un kaut ko pierādīt. Tāpat, ja gaļas un piena lopi tiek audzēti, barojot tos ar modificētu labību, soju u.c., arī tas netiek minēts marķējumā.
3. Drošība parasti rodas ilgstošas pieredzes rezultātā. Taču ģenētisko modifikāciju jomā šīs ilgstošā pieredzes vēl nav un arī būt nevar – pārāk maz laika pagājis. Joprojām nav izpētīta organisma bioķīmiskā reakcija, nav skaidrs, kāda būs jaunā modificētā organisma ietekme uz vidi un cilvēka veselību; nav izstrādāts atveseļošanās plāns gēnu katastrofas gadījumā; nav saprotams, kas (un vai vispār kāds) ir atbildīgs par negatīvām sekām.
4. Šobrīd skaidrs ir vienīgi tas, ka:
• šajā nozarē nepieciešamie pētījumi,
• ka process ir sācies, tas ir jau neapturams un neatgriezenisks,
• un – ka vienīgais, ko vēl var līdzēt: sabiedrībai jābūt pilnīgi informētai par to, ko patērē – jābūt attiecīgam marķējumam, lai katrs tālāk rīkotos pēc savas pārliecības un varētu veikt brīvu izvēli- ēst vai neēst šo “jauno pārtiku”.
5. Aptaujājot veikalu vadītājas, visas teica, ka ir speciālas norādes, ka ir ģenētiski modificētā pārtika, tācu visos veikalos to saskatīt nevarēja. Un jā, Siguldas veikalos pārdod ģenētiski modificētu pārtiku, vairāk gan tās ir augu eļļas un produkti, kas satur to.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register