-
Ģimenes uzturs
Nr. | Chapter | Page. |
Ievads | 5 | |
Veselīgs uzturs | 6 | |
Veselīga uztura ieteikumi pieaugušajiem | 7 | |
Ogļhidrāti | 9 | |
Olbaltumvielas un taukvielas | 11 | |
Olbaltumvielas | 14 | |
Šķiedrvielas (balastvielas) | 15 | |
Vitamīni | 16 | |
Minerālvielas | 17 | |
Ūdens | 18 | |
E vielas | 19 | |
Uztura bagātinātāji | 20 | |
Alerģijas | 21 | |
Dienā ieteicamā enerģija un uzturvielu vidējā deva | 22 | |
Organismam nepieciešamā enerģija atbilstoši fiziskās aktivitātes koeficientam un vecumam | 23 | |
Sabalansēta uztura formula mūsu ģimenes jauniešiem vienai dienai | 24 | |
Sabalansēta uztura formula mūsu ģimenes jauniešiem vienai dienai (turpinājums) | 25 | |
Dienas ēdienkarte | 27 | |
Pirmo brokastu uzturvērtības aprēķins Matīsam, Dāvim un Mairai | 28 | |
Otro brokastu uzturvērtības aprēķins Matīsam, Dāvim un Mairai | 29 | |
Pusdienu uzturvērtības aprēķins Matīsam, Dāvim un Mairai | 30 | |
Vakariņu uzturvērtības aprēķins Matīsam, Dāvim un Mairai | 31 | |
Ēdiena uzturvērtības aprēķins un rezultātu novērtējums Mairai | 32 | |
Ēdiena uzturvērtības aprēķins un rezultātu novērtējums Matīsam un Dāvim | 33 | |
Ēdienkartes uzturvērtības aprēķins 1 porcija | 34 | |
Dienas ēdienkarte sievietei ar ierobežotiem naudas līdzekļiem | 35 | |
Ēdienkartes uzturvērtības aprēķins 1 porcija (ar ierobežotiem līdzekļiem) - brokastis | 36 | |
Ēdienkartes uzturvērtības aprēķins 1 porcija (ar ierobežotiem līdzekļiem) - pusdienas | 37 | |
Ēdienkartes uzturvērtības aprēķins 1 porcija (ar ierobežotiem līdzekļiem) - vakariņas | 38 | |
Secinājumi | 39 |
Šobrīd, kad notiek straujš tehnoloģiskais progress, dzīves tempa paātrināšanās, visapkārt valda stress, piesārņojums un citi negatīvi aspekti, kas būtiski ietekmē cilvēku veselību, vairāk kā jebkad jārūpējas par veselīgu uzturu.
Par to, kas ir veselīgs uzturs, jau sen debatē un strīdas zinātnieki. Viedokļi ir mainīgi. Kādu brīdi tiek apgalvots viens, bet pēc laika pilnīgi pretējs viedoklis. Nenoliedzami, primārais ir cilvēka dzīves veids, kas arī ir dominējošais faktors, kāds tieši uzturs veselīgs konkrētajam cilvēkam. Tāpēc pasludināt kaut kādu viena veida ēdienkarti par visracionālāko ir gaužām aplami. Būtiska nozīme ir cilvēka dzīves vietai, fiziskajam noslogojumam, psiholoģiskajiem dzīves aspektiem, miegam un dažādiem citiem apstākļiem, kurus zinātne nenogurstoši pēta un sniedz jaunas vērtīgas atziņas.
Kopumā ir skaidrs, ka ikvienam cilvēkam ir jāieklausās savā ķermeņa pulkstenī, kas vēsta par derīgo un nederīgo tieši viņam. Lieliski ar šo uzdevumu tiek galā mazi bērni. Viņi nekad neēd savam organismam nepiemērotu uzturu, jo lieliski jūt, kas kurā brīdī tam vajadzīgs. Diemžēl pieaugušie ar savām iedibinātajām ēšanas tradīcijām bieži sabojā bērnu intuitīvo izjūtu, kas vairs neatgriežas. Turklāt mūsu daudzpusīgie neveselīgie, bet krāšņi iesaiņotie piedāvājumi, kas rotā veikalu plauktus bērna acu augstumā, šo dabisko izjūtu iznīcina vēl ātrāk. Krāšņi reklamētajiem našķiem nespēj pretoties pat pieaugušie, kuri lieliski apzinās to lietošanas negatīvās puses.
Mūsu uzdevums ir iemācīt saviem bērniem pamatprincipus, kuri laikam būs aktuāli vienmēr:
dažādība (daudzveidīgs uzturs, kas nodrošina organismu ar visām tam nepieciešamām uzturvielām),
līdzsvarotība (līdzsvars starp piegādāto uzturvielu daudzumiem un organisma vajadzībām konkrētos apstākļos),
mērenība (līdzsvars starp organismam piegādāto un patērēto enerģiju, nodrošinot optimālu ķermeņa masu),
drošība (samazina risku saslimt ar neveselīga uztura radītām slimībām).
Bet, lai mēs spētu kaut ko iemācīt, primārais ir tas, ko mēs ikdienā lietojam uzturā savā ģimenē un kādas ir mūsu ēšanas tradīcijas, jo no šīs pieredzes bērns veidos savu priekšstatu par šo tik nozīmīgo jomu savā dzīvē.
Veselīgs uzturs
Lai gan priekšstats par veselīgu uzturu pastāvīgi mainās, tomēr galvenie principi nu jau kādu laiku ir nemainīgi – ir noskaidrotas uzturvielas, kas atrodamas katrā produktā. Tās ir sadalītas grupās. Katrai uzturvielu grupai cilvēka organismā ir sava neaizstājama funkcija, tāpēc ir svarīgi uzturu dažādot, lai uzņemtu visu vajadzīgo. Lai gan atkarībā no norisēm cilvēka organismā konkrētā brīža vajadzības var būt nedaudz mainīgas, pamatprincipi saglabājas.
Uzturs – uzturlīdzekļu jeb pārtikas produktu kopums, kas nepieciešams normālām dzīvības norisēm cilvēka organismā.
(Latvija Republikas veselības ministrija. http://www.vm.gov.lv/?sadala=129)
Cilvēka lielākā vērtība ir veselība, kuras pamatā ir vairāki faktori, tai skaitā mērena fiziskā slodze, pareizs uzturs, atturēšanās no smēķēšanas un pārmērīgas alkohola lietošanas.
Veselīga uztura priekšnoteikumi ir:
Pavisam ir zināmas 40 dažādas uzturvielas, kuras var iedalīt sekojošās grupās:
olbaltumvielas,
tauki,
ogļhidrāti,
vitamīni,
minerālvielas.…
Šis ir kursa darbs uztura mācībā, kurā detalizēti analizēti veselīga uztura priekšnoteikumi, organismam nepieciešamo vielu proporcijas, kā arī veikti sīki aprēķini ģimenes ēdienkartes sastādīšanai pēc augstskolas augstajām prasībām. Darbs izpelnījies augstu novērtējumu.
- Ģimenes uzturs
- No narkomānijas atkarīgo jauniešu ģimenes attiecību modeļi
-
Uzturs un diēta ir svara vērotāji
Research Papers25 Cooking, Food Processing, Anatomy, Medicine and Hygiene
-
You can quickly add any paper to your favourite. Cool!No narkomānijas atkarīgo jauniešu ģimenes attiecību modeļi
Research Papers for university24
-
Uzturs un diēta ir svara vērotāji
Research Papers for university25
-
Veselīgs un drošs uzturs
Research Papers for university42
-
Bērnu depresija un ģimenes psihoterapija
Research Papers for university15
-
Veselīgs uzturs
Research Papers for university5