Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:158506
 
Evaluation:
Published: 21.03.2007.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 5 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
  Gremošanas orgānu sistēma    4
1.  Vajadzīgās uzturvielas organismam    4
2.  Gremošanas kanāla uzbūve    5
2.1.  Gremošanas orgānu sistēma (1.attēls.)    5
3.  Gremošanas orgāni un to darbība    6
3.1.  Mutes dobums (Mēles jutība - 2.attēls.)    6
3.1.1.  Ēdiena sakošļāšana un norīšana mutes dobumā    6
3.2.  Kuņģis (3.attēls)    7
3.2.1.  Gremošana kuņģī    7
3.2.2.  Ēdiena atrašanās ilgums kuņģī (4.attēls)    7
3.3.  Tievā zarna, aizkuņģa dziedzeris un aknas    8
3.3.1.  Tievā zarna    8
3.3.2.  Aizkuņģa dziedzeris    8
3.3.3.  Aknas    8
3.4.  Resnā zarna (5.attēls)    9
3.5.  Izvadorgānu sistēma    9
3.6.  Apkopojums tabulā par gremošanas orgānu sistēmu    10
4.  Cilvēka organismam nepieciešamās uztura normas    11
5.  Gremošanas orgānu slimības un izsargāšanās no tām    12
6.  Vitamīni un to ietekme uz cilvēka organismu    13
  Secinājumi    14
  Izmantotā literatūra    15
Extract

1. Vajadzīgās uzturvielas organismam.


Ēšanai sagatavotus pārtikas produktus sauc par ēdienu. Pavisam pastāv četras galvenās ēdienu grupas:
1. Piena ēdieni – piens, biezpiens, sviests, saldējums, siers.
2. Gaļas ēdieni – zivis, cūkgaļa, vistas gaļa, liellopu gaļa.
3. Dārzeņu un augļu ēdieni – kāposti, kartupeļi, āboli, ogas.
4. Maize un miltu ēdieni – maize, makaroni, kūkas, cepumi.
Ēdiens ir gan enerģijas avots, gan ķermeņa uzbūvei nepieciešamo vielu
avots, kas veicina darbības procesu uzturēšanu, kā arī šūnu un audu struktūras atjaunošanu. Uzbūvei nepieciešamais vielu avots sastāv no uzturvielām – olbaltumvielām, taukiem, ogļhidrātiem, minerālvielām un vitamīniem.
Ēdienā ir arī ūdens, kas nav uzturviela, bet tomēr cilvēkam ļoti vajadzīgs. Cilvēka organismam ir nepieciešamas visas uzturvielas, bet zarnās var uzsūkties tikai vielas, kas šķīt ūdenī. Tādēļ arī pašu ūdeni, minerālvielas un vitamīnus organisms uzsūc tādā veidā, kādā tos uzņem ar ēdienu. Savukārt, olbaltumvielas, tauki un liela daļa ogļhidrātu ūdenī nešķīst, tādēļ tie var uzsūkties tikai tad, kad iepriekš ir sašķeltas ūdenī šķīstošās sastāvdaļas. Lai organismā varētu sašķelt olbaltumvielas, taukus un ogļhidrātus, tad uz tiem gremošanas sulā iedarbojas vajadzīgie fermenti. Tātad, gremošanas sulā izšķir trīs fermentu grupas:
1. Proteolītiskos fermentus – šķeļ olbaltumvielas.
2. Lipolītiskos fermentus – šķeļ taukus.
3. Amilolītiskos fermentus – šķeļ ogļhidrātus.
Līdz ar to, olbaltumvielas organismā ir jāsašķeļ līdz aminoskābēm, tauki – līdz glicerīnam un taukskābēm, bet ogļhidrāti – līdz glikozei.
Apēstais ēdiens organismā pārveidojas fizikāli un ķīmiski. Tātad gremošanas orgānu sistēma nodrošina ēdienu apēšanu, sagremoto vielu uzsūkšanu un nesagremoto vielu izdalīšanos no organisma, tādēļ arī mums ir nepieciešama gremošanas sistēma, kura iedalās:
1) mutes dobums,
2) kuņģis,
3) tievā zarna, aizkuņģa dziedzeris, aknas,
4) resnā zarna,
5) taisnā zarna.


Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register