Holesterīns ir taukviela, kas sastopama dzīvnieku izcelsmes produktos. Ar uzturu mēs to uzņemam samērā maz – reti vairāk par vienu gramu dienā. Bet organismā holesterīns tiek sintezēts lielākoties aknās. Nepieciešamība organismā pēc holesterīna ir salīdzinoši neliela. Tā ir neatņemama šūnu membrānu sastāvdaļa, no tā veidojas žultsskābe, daži hormoni, D vitamīns. Holesterīns ir izejviela daudzu bioloģisku aktīvu vielu, piemēram vitamīnu (D) un hormonu, sintēzei. Dzīvnieku šūnu membrānu sastāvdaļa. (2)
Asinīs cirkulē divas galvenās taukvielas: holesterīns un triglicerīdi. Kopumā taukvielas tiek dēvētas arī par lipīdiem. Ar uzturu pārsvarā tiek uzņemti triglicerīdi, kas būtībā ir tauki parastajā izpratnē (piemēram, sviests, cūku tauki, kā arī augu un zivju eļļas). …