Secinājumi un priekšlikumi
Izstrādājot kursa darbu, autoram radušies sekojoši secinājumi:
1. Ir jāveic tirgus pieprasījuma un piedāvājuma analīze, lai izvēlētos savu uzņēmējdarbības jomu.
2. Darbības uzsākšanai ir nepieciešami ražošanas līdzekļi – pamatlīdzekļi, nauda, darbaspēks, kā arī svarīgas ir uzņēmēja spējas un prasmes.
3. Iekšējās vides faktori ir uzņēmuma mērķi, struktūra, darbinieki, organizācijas kultūra un tehnoloģijas.
4. Ārējo vidi ietekmē demogrāfiskie, ekonomiskie, dabas, tehnoloģiskie, politiskie, likumdošanas un sociālajiem/kultūras faktori.
5. Sabiedriskās ēdināšanas nozare ir viena no tautsaimniecības nozarēm, kas sniedz patērētājiem pakalpojumus, apmierinot viņu vajadzības.
6. Ir jāievēro daudz normatīvo aktu – gan tie, kas reglamentē uzņēmējdarbību kā tādu, piemēram, Komerclikums, „Par nodokļiem un nodevām”, Darba likums, nodokļu likumi, bet arī virkne Eiropas Savienības regulu, kas nosaka sabiedriskās ēdināšanas darbības specifiku.
7. Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu apgrozījumi palielinājās jau 2011.gadā, salīdzinot ar 2010.gadu, šī tendence turpinās.
8. Uzņēmējam ir iespēja izvēlēties uzņēmējdarbības formu – individuālais komersants, SIA vai mikrouzņēmums. Katram ir savas priekšrocības un trūkumi. Katrs maksā savādāku likmi no ieņēmumiem.
9. NVA piedāvā dažādas apmācību programmas gan bezdarbniekiem, gan nepilna laika strādniekiem.
10. Hipotēku un Zemes banka piedāvā kredītus ar atvieglotiem noteikumiem uzņēmumiem, kuru vecums ir līdz 1 gadam.
11. Tūrisms ir viena no vadošajam nozarēm Latvijā. Rīga ir centrālais tūrisma apskates objekts.
12. 2011.un 2012.gadā palielinās tūristu skaits, kas apmeklē Latviju.
…