Ievads
Vīns ir alkoholisks dzēriens, ko iegūst dabiskās rūgšanas procesā no augļu vai ogu, galvenokārt vīnogu, sulas. Parasti tā sastāvā ir ne vairāk par 14% alkohola. Ar vīna darīšanu saistās senas un izkoptas tradīcijas, un tā ražošana prasa daudz laika un rūpju. Parasti, runājot par vīniem, pirmā valsts, kas nāk prātā ir Francija, taču ar vīna darīšanu nodarbojas arī citviet pasaulē, piemēram, Jaunzēlandē, Austrālijā, Čīlē, Portugālē un daudzās citās pasaules valstīs. Cik dažādas valstis, tik dažādas var būt arī ar vīna ražošanu saistītās tradīcijas un pat dzēriena garšas. Turpmāk tiks tuvāk aplūkota vīna audzēšana Jaunzēlandē- valstī, kurā atrodas vistālāk no ekvatora esošais vīna reģions.
Jaunzēlande
Jaunzēlande atrodas Dienvidu puslodē, starp Kluso okeānu un Tasmāna jūru, 1500 km attālumā no Austrālijas. Valsts sastāv no divām lielām salām: Ziemeļsala un Dienvidsala, kā arī no vairākām mazām salām, piemēram, Kermadeka, Četema, Niue salām. Abas lielās salas atdala 32 km platais šaurums. …