7. KAŅEPJU RAŽAS UZGLABĀŠANA UN IZMANTOŠANA
Kaņepju iegūtās sēklas ir pienācīgi jāžāvē un jāuzglabā, lai tiktu saglabāta to kvalitāte. Uzglabāšanas apstākļiem ir liela nozīme, lai saglabātu augstu sēklu kvalitāti, kas tieši saistīta ar temperatūru un gaisa relatīvo mitrumu. Tomēr sēklu jūtīgums pret augstu temperatūru ir atkarīgs no to mitruma satura. Noskaidrots, ka kaņepju sēklas iespējams izžāvēt līdz zemam mitrumam un tās iespējams uzglabāt vairākus gadus. Attiecībā uz kaņepju sēklām, tika noskaidros, ka tās jāžāvē līdz mitruma saturs ir mazāks par 12%.
Kādā pētījumā tika analizēta uzglabāšanas temperatūra un uzglabāšanas veids. Tika izveidotas grupas – sēklu uzglabāšana polipropēna maisiņā istabas temperatūrā (T1), alumīnija folijā istabas temperatūrā (T2), alumīnija folijā 15℃ temperatūrā (T3) un alumīnija folijā -4℃ (T4). Uzglabāšanas laiks bija 12 mēneši. Pētījumā noskaidrots, ka uzglabājot sēklas alumīnija folijā pie 15℃ temperatūras, sēklās saglabājas augsta dīgtspēja, tad seko uzglabāšana alumīnija folija -4℃ un tad istabas temperatūrā. Taču sēklas uzglabājot plastmasas maisiņā, bija nelabvēlīga ietekme uz sēklu dīgtspējas samazināšanos. Līdz ar to var secināt, ka uzglabāšanas temperatūrai un veidam ir būtiska nozīme uz sēklu dīgtspēju (Suriyong, Krittigamas, Pinmanee et al., 2015).
Kaņepes iespējams izmantot daudz un dažādos veidos, taču vieni no popu-lārākajiem ir:
· Šķiedras ieguvei
· Sēklu ieguvei, eļļas ražošanai un citu pārtikas produktu ražošanai;
· Rūpniecības tekstila ražošanā (tiek ražoti, diegi, aukliņas, virves, paklāji, agro tīkli, filtru materiāli u.c.);
· Tekstila ražošanā (audumi);
· Papīra ražošanā (filtrpapīri, rakstāmpapīri, vērtspapīri, nauda, u.c.);
· Būvmateriālu ražošanā (siltumizolācija, plātnes, spaļu betons, apmetums u.c.);
· Kosmētikas ražošanā (krēmi, ārstniecības krēmi u.c.)
· Pārtikas ražošanā (margarīns, sviests, pārtikas piedevas, eļļa u.c.);
· Lopbarības ražošanā (Strazds, Stramkale, Laizāns, 2012).
Šķiedras, kas iegūtas no kaņepēm ir viens no spēcīgākajiem un izturīgākajiem dabīgo šķiedru veidiem. Kaņepes sastāv no divu veidu šķiedrām: garās ārējās šķiedras, ko sauc par lūksnu un iekšējā šķiedra, ko sauc par spaļiem jeb koksnes šķiedru. Ilgus gadus kaņepes tika audzētas, lai iegūtu lūksnes šķiedru, taču spaļi tika uzskatīti par atkritumiem. Lūksnes šķiedras veido 20-30% no stublāja, taču spaļi veido 70-80% no kāta (Stevulova, Cigasova, Estokova et al., 2014).
…