Kartupeļi ir viens no nozīmīgākajiem lauka kultūraugiem, jo tiem ir plašas un vispusīgas lietošanas iespējas. Tie ir ļoti vērtīgs, neaizvietojams pārtikas produkts, kuru var lietot uzturā bez sarežģītas gatavošanas tehnoloģijas. Kartupeļu bumbuļi ir viens no augkopības pamatprodukcijas veidiem. Tos izmato uzturā vārītus, un no tiem gatavo ļoti dažādus ēdienus. Arvien vairāk kartupeļus pārstrādā arī rūpnieciski, iegūstot garšīgus pārtikas produktus tūlītējai ēšanai vai pusfabrikātus, kurus izmato saldētus, atdzesētus, kaltētus. No tiem iegūst cieti, spirtu, C vitamīnu, glikozi. Kartupeļu galaprodukcijas īpaši liela atšķirība no kopražas rodas no tā, ka lielu daļu kartupeļu izbaro lopiem un patērē citām vajadzībām saimniecībā. Bez tam kartupeļu sēklas materiāls sastāda lielu daļu no zemās kartupeļu ražības, kādu iegūst absolūtais vairums saimniecību. Kartupeļiem kā nozarei ir liels īpatsvars lauksaimniecības gala produkcijas vērtībā. To galaprodukcija 1998. gadā sastādīja 216 tūkst. tonnu jeb trešdaļu no kopražas. Tās vērtība pārsniedz 11 miljonus latu , kas sastādīja gandrīz 5 % no lauksaimniecības galaprodukcijas kopvērtības. Kartupeļu ražošana Latvijā ir paliekoša un perspektīva nozare. Pēc CSP (Centrālā statistikas pārvalde) datiem, tos audzē vairāk nekā 160 tūkstoši saimniecību un vidējā kartupeļu platība tajā s ir mazāka par pushektāru. Audzēšanas agrotehnikas līmenis lielākajā daļā saimniecību ir ļoti zems, jo, pēc CSP datiem, gandrīz puse no tām iegūst mazāk par 10 t/ha. …