„Ēšanai sagatavotus produktus sauc par ēdienu. Ir četras galvenās ēdienu grupas – piena ēdieni, gaļas ēdieni, dārzeņu un augļu ēdieni, maize un miltu ēdieni.” (4; 84 – 85)
Ēdiens sastāv no uzturvielām - olbaltumvielām, ogļhidrātiem, taukiem, vitamīniem un minerālvielām -, un ir gan enerģijas, gan ķermeņa uzbūvei nepieciešamo vielu avots. Ūdens, kas atrodas ēdienā, nav uzturviela, bet cilvēkam ir ļoti vajadzīgs. Lai gan visas šīs vielas ir nepieciešamas, tomēr zarnas var uzsūkt tikai tās vielas, kas šķīst ūdenī. Tikai ūdens, vitamīni un minerālvielas uzsūcas tādā veidā, kā tos uzņem ar ēdienu. Turpretī olbaltumvielas, tauki un ogļhidrāti iepriekš jāsašķeļ, lai tie varētu uzsūkties. Olbaltumvielas jāsašķeļ līdz aminoskābēm, tauki – līdz taukskābēm un glicerīnam, bet ogļhidrāti – līdz glikozei.
„Apēstais ēdiens organismā pārveidojas fizikāli un ķīmiski. Ēdiena fizikāla pārveidošana ir tā sasmalcināšana, uzbriedināšana un šķīdināšana. Ēdiena ķīmiska pārveidošana ir tā sašķelšana sastāvdaļās.” (4; 85) …