Ievads
Man izvēlētā tēma ir „Medus izmantopšana uzturā un ārstniecībā”.
Medus ir vien sno senākajiem ārstnieciskajiem produktim. Mūsu šeņči jau senatnē medu izmantoja gan kā uztura bagātinātāju, gan kā ārstniecisku vielu. Es šajā referātā pastāstīšu par to kā medu mūsdiemās izmanto uzturā un ārstniecībā.
„Medus izmantošana uzturā un ārstniecībā”
Medus ir lielisks enerģijas avots (efektīvā «degviela»): tā glikēmiskais indekss atkarībā no botāniskās izcelsmes svārstās no 32 līdz 87, tādēļ medus ir izmantojams sportistu uztura optimizācijai attiecīgi fiziskai slodzei.
Medum piemīt spēks aizsargāt gremošanas trakta gļotādas šūnas no bojājumiem, bet, pateicoties antimikrobajai iedarbībai, medu izmanto bakteriālo gastroenterītu un kuņģa čūlu ārstēšanai. Turklāt medus stimulē bifidobaktēriju (Bifidus bacteria)vairošanos, tādējādi optimizējot zarnu mikrofloru.
…