Medus ir bišu pārstrādāts augu valsts produkts. Medus ir sarežģīts bioloģisks produkts 0 augstas aktivitātes viela, kuras nozīme cilvēkasm daudz lielāka, nekā jebkuram citam pārtikas produktam.
Tas ir viens no iecienītākajiem un veselīgākajiem uzturlīdzekļiem, ko cilvēki pazinuši kopš ļoti seniem laikiem. Vēl nesen medu salīdzināja ar cukuru, kaut gan ir zināms, ka cukurs ir tikai ogļhidrāts, kurš nodrošina organismu ar “tukšām” kalorijām un sastāv no 0,1% ūdens un 99% saharozes (rafinādes cukurs), turpretī medus satur 70 dažādas vielas, kurām ir milzīga fizioloģiska nozīme cilvēka organismā.
Viena tējkarote medus 15g satur :
olbaltumvielas – 0,1g
tauki – 0g
ogļhidrāti – 11,3g
energija – 45,3 kcal
ksenikalorijas – 1,5
balastvielas – 0g
Medus pēc ķīmiskajām īpašībām un iegūšanas veida tiek iedalīts:
Dabīgo ziedu medus – tas ir pirmajā vietā starp visām ārstniecības vielām, kuras mums dāvā daba ar ziedu un ārstniecības augu palīdzību.
lapu medū (no medus rasas) -
cukura medus (no cukura sīrupa).
Šīs izejvielas nosaka medus uzturvērtību un cukura medus šajā ziņā atpaliek no ziedu vai lapu medus.
Ziedu medu savukārt iedala liepu, viršu, griķu, kļavu un citu – atkarībā no augiem, no kuru ziediem medus ir savākts.
Latvijā izplatītākais ir dažādu ziedu medus Atšķirībā no ziedu medus, kuru bites iegūst, pārstrādājot ziedu nektāru, lapu medu bites ražo, pārstrādājot lapu sulu un dažu kukaiņu izdalījumus. Tādējādi lapu medus var būt divu organismu pārstrādāts produkst.
Lapu medus ir bagātāks ar cukuriem un dažiem mikroelementiem un makroelementiem nekā ziedu medus. Šim medum parasti ir tumšāka krāsa, tas ir rūgtens un var saturēt grūti sagremojamas vielas. Pēc ķīmiskā sastāva šī rasa krasi atšķiras no nektāra, jo nektārs sastāv no cukura, bet rasai apmēarm 70% slāpekļvielu un līdz 5% dekstrīna. Liels medus rasas daudzums dabiskajā medū ir sausās vasarās, bet nelielā daudzumā rasa ir parasts piemaisījums ziedu medum vēlīnā ienesuma periodā. Medus rasu izmanto maizes cepšanā un konditorejas izstrādājumos.…