Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:281878
 
Evaluation:
Published: 02.03.2008.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 7 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Sāls raksturojums    4
2.  Sāls atrašanās dabā    4
2.1.  Veļičkas sāls raktuves    5
2.2.  Nāves jūra    6
3.  Sāls izmantošana    6
3.1.  Uzturs    6
3.2.  Ceļu pārvaldē    7
3.3.  Ķīmiskā rūpniecība    8
3.4.  Bioloģiskie procesi    8
4.  Sāls pozitīvā un negatīvā ietekme    8
5.  Pētnieciskā daļa    10
5.1.  Mūsu iegūties rezultāti un to analīze    10
5.2.  Sāls daudzums produktos    14
  Izmantotās literatūras saraksts    16
  ANOTATION    17
  Pielikums    19
Extract

Sāls mūsu dzīvē ieņem svarīgu lomu. Nātrija hlorīds Na Cl (vārāmais sāls, halīts(sk. attēlu pielikumā)) ir viena no uzturā nepieciešamākajām garšvielām un minerālvielām. Un garšas uzlabošanai tā tika pielietota jau ļoti sen. Mūsdienās tai ir ļoti plašs pielietojums gan ķīmiskajā rūpniecībā, gan uzturā, gan ceļu pārvaldē.
Ik gadu pasaulē iegūst 200 miljonu tonnu sāls. Fizioloģisko funkciju nodrošināšanai tiek lietots 30 % no iegūtā sāls daudzuma, ķīmiskajai rūpniecībai tiek patērēti 60 % no iegūtā sāls daudzuma, bet aptuveni 10 % tiek izlietoti citām vajadzībām, tai skaitā arī ceļu kaisīšanai. Viens cilvēks gadā vidēji patērē 1.2 kilogramus sāls.
Mūsu ikdiena nav iedomājam bez sāls. Ēdieniem, kurus ēdam, ir pievienots sāls, gatavojot brokastis, pusdienas vai vakariņas, arī bez tā neiztiekam. Taču tam var būt gan savas pozitīvās, gan negatīvās puses.
Vidēji apēdam 9 gramus (2 tējkarotes) sāls dienā. Divas trešdaļas no šā daudzuma tiek pievienots produktiem to gatavošanas procesā. No atlikušā apmēram pusi mēs pievienojam mājās, gatavojot ēdienu, bet otra puse ir pašu produktu dabiskā sastāvdaļa.
Mums nepieciešams noteikts sāls daudzums, bet tas nav lielāks par 6 gramiem dienā. Tātad daudzi apēd vairāk sāls, nekā nepieciešams; šādā gadījumā sāls uzņemšana jāsamazina apmēram par vienu trešdaļu.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register