Research Papers
Sciences
Anatomy, Medicine and Hygiene
NaCl nozīme organismā un tā uzņemšana ar kartupeļu čipsiem-
NaCl nozīme organismā un tā uzņemšana ar kartupeļu čipsiem
Research Papers20 Anatomy, Medicine and Hygiene, Cooking, Food Processing
Nr. | Chapter | Page. |
Ievads | 3 | |
1. | Literatūras apskats | 5 |
1.1. | NaCl- Nātrija hlorīds | 5 |
1.2. | Sāls pārmērīga lietošana uzturā | 5 |
1.3. | Sāls pozitīvā ietekme | 6 |
1.4. | Sāli saturoši produkti skolēna ēdienkartē | 7 |
1.5. | Slēptais sāls | 7 |
1.6. | Kartupeļu čipsi- nātrija hlorīda saturošais produkts | 8 |
1.7. | Kartupeļu čipsu rašanās vēsture | 8 |
1.8. | Kartupeļu čipsu ražošana | 10 |
1.9. | Kartupeļu čipsu ražotāji Latvijā- „Latfood” | 10 |
1.10. | Kartupeļu čipsu pārējais sastāvs | 11 |
2. | Pētījumu rezultāti un to analīze | 13 |
2.1. | Cik bieži skolēni uzturā lieto čipsus | 13 |
2.2. | Kuri ir skolēnu iecienītākie čipsi | 14 |
2.3. | Pēc kāda kritērija skolēni izvēlas kartupeļu čipsus | 16 |
2.4. | Vai skolēniem ir svarīga čipsu ražotājvalsts | 17 |
2.5. | Vai skolēni kādreiz ir pievērsuši uzmanību čipsu uztura vērtībai | 19 |
Secinājumi un priekšlikumi | 21 | |
Izmantotie informācijas avoti | 22 | |
Anotācija | 23 | |
Annotation | 24 | |
PIELIKUMS | 25 |
Kā nātrija, tā hlora joni saista ūdeni. Cilvēki uzturā lieto pārāk daudz sāls, un ir pat tā saucamie sāls narkomāni. Tas atkarīgs arī no fakta, ka garšas kārpiņas smaganu un mēles gļotādā ļoti ātri reaģē uz sāli. Sāls, tāpat kā glikozes daļiņas cukurā, ir svarīga dzīvinoša barības viela.
Bet, ja sāls ir pārāk daudz, nātrija un hlorīda līmenis starpšūnu šķidrumā paaugstinās, bieži vien pat pārāk. Sāls izsūc no šūnām vērtīgo dzīvības eliksīru. Tās saraujas mazākas un cieš slāpes arī tad, ja daudz dzeram.
No ēdiena nātrijs galvenokārt uzsūcas tievās zarnas gļotādā un ieplūst asinīs. Svīstot cilvēks zaudē sāli, bet pārpalikums tiek izdalīts ar urīnu. Ja uzturs ir veselīgs un nesatur daudz sāls, tā pārpalikums maina tikai urīna sastāvu. Ja sāls uzturā ir pārāk daudz, tas kļūst par organisma ienaidnieku. Organisms mēģina sāls pārpalikumu izšķīdināt, prasot daudz šķidruma.
Mūsu organisms veic lielu darbu, lai saglabātu ūdens līdzsvaru. No brokastīm līdz vakariņām, līdz pēdējam pie televizora apēstajam kumosam nātrijs caur zarnu gļotādu ieplūst asinīs, aknās un šūnās, kur šis minerāls izjauc tik rūpīgi un jutīgi konstruēto šūnas šķidrumu un elektrolītu līdzsvaru.[3]
Minimālā dienas deva ar uzturu ir 0,5 g nātrija. Tas atbilst aptuveni 1,5 g nātrija hlorīda- vārāmā sāls. Parasti ar jauktu uzturu organisms saņem 5-20g vārāmā sāls dienā, dažreiz pat vairāk. Cilvēkam mērenā klimatā bez ievērojamas fiziskās slodzes pietiktu ar 9-10 g vārāmā sāls dienā.[1]
Slimnīcas diētā ar ierobežotu vārāmā sāls daudzumu parasti ir paredzēti 5,0-6,0 g sāls dienā, diētā ar stingriem ierobežojumiem – 1,0 g sāls dienā.
Nāvējošā deva- 200g vārāmā sāls vienā reizē. …
ZPD darbs, tika aizstāvēts arī novadā, un ieguva labus rezultātus. Kartupeļu čipsu lietošana skolēnu ēdienkartē un to nelabvēlīgā ietekme uz veselību. Taču jāatzīmē, ka kartupeļu čipsu ietekme uz cilvēka veselību ir diezgan maz izpētīta un vēl mazāk skolēni tiek informēti tieši par sāls izraisītajām negatīvajām sekām, tāpēc autori apkopoja informāciju par šo kartupeļu čipsu sastāvdaļu.
-
Fiziskās aktivitātes nozīme
Research Papers3 Sport, Fitness, Anatomy, Medicine and Hygiene
-
NaCl nozīme organismā un tā uzņemšana ar kartupeļu čipsiem
Research Papers20 Anatomy, Medicine and Hygiene, Cooking, Food Processing
- Vitamīni, to nozīme cilvēka organismā
-
You can quickly add any paper to your favourite. Cool!Vitamīni, to nozīme cilvēka organismā
Research Papers for secondary school6
-
Ūdens nozīme cilvēka organismā
Research Papers for secondary school5
-
Piens un tā nozīme mūsdienās
Research Papers for secondary school27
Evaluated! -
Miegs un tā fizioloģiskā nozīme
Research Papers for secondary school13
-
Kartupeļu čipsu ietekme uz cilvēka fizisko un garīgo veselību
Research Papers for secondary school35