Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:848057
 
Author:
Evaluation:
Published: 25.11.2010.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 9 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Literatūras apskats    5
1.1.  NaCl- Nātrija hlorīds    5
1.2.  Sāls pārmērīga lietošana uzturā    5
1.3.  Sāls pozitīvā ietekme    6
1.4.  Sāli saturoši produkti skolēna ēdienkartē    7
1.5.  Slēptais sāls    7
1.6.  Kartupeļu čipsi- nātrija hlorīda saturošais produkts    8
1.7.  Kartupeļu čipsu rašanās vēsture    8
1.8.  Kartupeļu čipsu ražošana    10
1.9.  Kartupeļu čipsu ražotāji Latvijā- „Latfood”    10
1.10.  Kartupeļu čipsu pārējais sastāvs    11
2.  Pētījumu rezultāti un to analīze    13
2.1.  Cik bieži skolēni uzturā lieto čipsus    13
2.2.  Kuri ir skolēnu iecienītākie čipsi    14
2.3.  Pēc kāda kritērija skolēni izvēlas kartupeļu čipsus    16
2.4.  Vai skolēniem ir svarīga čipsu ražotājvalsts    17
2.5.  Vai skolēni kādreiz ir pievērsuši uzmanību čipsu uztura vērtībai    19
  Secinājumi un priekšlikumi    21
  Izmantotie informācijas avoti    22
  Anotācija    23
  Annotation    24
  PIELIKUMS    25
Extract

Kā nātrija, tā hlora joni saista ūdeni. Cilvēki uzturā lieto pārāk daudz sāls, un ir pat tā saucamie sāls narkomāni. Tas atkarīgs arī no fakta, ka garšas kārpiņas smaganu un mēles gļotādā ļoti ātri reaģē uz sāli. Sāls, tāpat kā glikozes daļiņas cukurā, ir svarīga dzīvinoša barības viela.
Bet, ja sāls ir pārāk daudz, nātrija un hlorīda līmenis starpšūnu šķidrumā paaugstinās, bieži vien pat pārāk. Sāls izsūc no šūnām vērtīgo dzīvības eliksīru. Tās saraujas mazākas un cieš slāpes arī tad, ja daudz dzeram.
No ēdiena nātrijs galvenokārt uzsūcas tievās zarnas gļotādā un ieplūst asinīs. Svīstot cilvēks zaudē sāli, bet pārpalikums tiek izdalīts ar urīnu. Ja uzturs ir veselīgs un nesatur daudz sāls, tā pārpalikums maina tikai urīna sastāvu. Ja sāls uzturā ir pārāk daudz, tas kļūst par organisma ienaidnieku. Organisms mēģina sāls pārpalikumu izšķīdināt, prasot daudz šķidruma.
Mūsu organisms veic lielu darbu, lai saglabātu ūdens līdzsvaru. No brokastīm līdz vakariņām, līdz pēdējam pie televizora apēstajam kumosam nātrijs caur zarnu gļotādu ieplūst asinīs, aknās un šūnās, kur šis minerāls izjauc tik rūpīgi un jutīgi konstruēto šūnas šķidrumu un elektrolītu līdzsvaru.[3]
Minimālā dienas deva ar uzturu ir 0,5 g nātrija. Tas atbilst aptuveni 1,5 g nātrija hlorīda- vārāmā sāls. Parasti ar jauktu uzturu organisms saņem 5-20g vārāmā sāls dienā, dažreiz pat vairāk. Cilvēkam mērenā klimatā bez ievērojamas fiziskās slodzes pietiktu ar 9-10 g vārāmā sāls dienā.[1]
Slimnīcas diētā ar ierobežotu vārāmā sāls daudzumu parasti ir paredzēti 5,0-6,0 g sāls dienā, diētā ar stingriem ierobežojumiem – 1,0 g sāls dienā.
Nāvējošā deva- 200g vārāmā sāls vienā reizē. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register