Fazānu un paipalu audzēšana
Valstī uzskaite par to audzēšanu netiek veikta Latvijātrūkst arī informācijas par to audzēšanu un turēšanu. Paipalas tiek audzētas diētisko olu un gaļas dēļ. Lielākie paipalu audzētāji ir Rīgas, Limbažu, Liepājas rajonos, kur vienā saimniecībā tiek turētas 300-500. Produkciju realizē lielveikalos un restorānos.Pati mazākā vistveidīgo kārtā fazānu dzimtā no pārtikas olu ražotājām ir paipala. Paipalas parasti iedala divās grupās: amerikāņu paipalas (10 ģintis) un Vecās Pasaules paipalas (5 ģintis). Parasti paipalkopībā izmanto šādu sugu paipalas: parastā, cekulainā un knābzobainā paipala. Paipalu audzēšanas un turēšanas interesi izraisīja fakts, ka produkcija (olas, gaļa) ir ar augstām diētiskām, garšas un uzturvērtībām. Paipalas bijušajā PSRS ieveda 1964. gadā no bijušās Dienvidslāvijas. Baltijā tās plašāk audzēja Igaunijā, un ar šo putnu selekciju nodarbojas profesors H. Tikks ar saviem līdzstrādniekiem, izveidojot Igaunijas paipalu populācijas. Daudzos literatūras avotos to uzskata par šķirni (Igaunijas mājas paipala), un tā pieskaitāma olu gaļas šķirnēm.…