-
Olu bagātināšana ar polinepiesātinātajām taukskābēm
Nr. | Chapter | Page. |
IEVADS | 3 | |
1. | DABISKS TAUKSKĀBJU SATURS VISTU OLĀS | 4 |
1.1. | Taukskābju saturs olas dzeltenumā | 4 |
1.2. | Taukskābju saturs varītās olās | 5 |
1.3. | Taukskābju saturs kaltētās olās | 5 |
2. | OLU TAUKSKĀBJU SATURU IETEKMĒJOŠIE FAKTORI | 6 |
3. | OLU BAGĀTINĀŠANA AR TAUKSKĀBĒM NO DAŽĀDIEM AVOTIEM | 7 |
3.1. | Vistu barošana | 7 |
3.2. | ω-3 taukskābju avotu ievadīšana pasterizētā olas dzeltenumā | 9 |
LITERATŪRA | 11 |
Uztura bagātināšana ar zivju eļļu parādīja minimālo iedarbības efektu uz olu veidošanos dējējvistām. Tai praktiski nav ietekmes uz olas svaru un barības patēriņu.
120 Bovānas balto vistu nejaušā secībā sadalīja piecās grupās. Pirmo grupu baroja ar 5% zivju eļļu, otru – ar 3.5% zivju eļļu un 1.5% augu eļļu, trešo grupu – ar 2.5% zivju un 2.5% augu eļļu, ceturto grupu – ar 1.25% zivju eļļu un 3.75% augu eļļu un piekto grupu – ar 5% augu eļļu.
Tālāk izvēlējās olas no katras grupas holesterīna un taukskābju noteikšanai. Lipīdi ekstrahēti no olas dzeltenuma ar hloroforma un metanola maisījumu (2:1) attiecībā 1:5 dalāmajā piltuvē un maisījums uzmanīgi kratīts vienu stundu. Tad organiskais slānis tika nonemts, tad laists cauri stikla piltuvei, kas saturēja bezūdens nātrija sulfātu un beigās iztvaicēts gandrīz līdz sausam ar slāpekļa plūsmu. 50 mg lipīdu paraugu pārvietoja skrūves vāka pudelītē, pievienojot 2 ml benzola un 10 ml 1% sērskābes absolūtā metanolā. Pudelīte ir aizvērta zem slāpekļa plūsmas pirms karsēšanas 90 °C temperatūrā 90 minūtes. 10 ml destilēta ūdens tika pievienots atvēsinātai pudelītei un metilesteri katrā pudelītē (paraugā) tika ekstrahēti. Taukskābju analīze veikta ar gāzu-šķidruma hromatogrāfiju. Hromatogrāfs ir aprīkots ar liesmas jonizācijas detektoru.
Zivju eļļas pievienošana barībā ir ievērojami paaugstinājusi ķermeņa svaru pie 3.5% un 2.5% tās satura. Barības patēriņš samazinājās visās grupās. Olu svars samazinājās grupā, kurai pievienota 1.25% zivju eļļa. Olas dzeltenuma holesterīns samazinājās grupā pie 1.25% zivju eļļas. ω-3 taukskābju saturs dzeltenumā ievērojami pieauga, barojot vistas visās grupās, līdz ar ω-6 taukskābju samazināšanos. Tas ir izskairojams ar ļoti zemā blīvuma un zemā blīvuma lipoproteīnu sintēzes inhibēšanu aknās un taukskābju β-oksidēšanas aktivitātes palielināšanos mitohondrijos.
Tika novērots, ka barojot dējējvistas ar 2.5% vai 5% konjugēto linolskābi, ķermeņa svars palielinājās pie 5% konjugētas linolskābes satura. Olas apvalka biezums, dzeltenuma masa, krāsa ir ievērojami atkarīgas no iebarošanas ar zivju eļļu. Smagāki un biezāki apvalki konstatēti olām pie iebarošanas ar 3.5% zivju eļļu (Saleh, 2013).
…
Polinepiesātinātām taukskābēm ir būtiska nozīme sirds un asinsvadu, hipertonijas, diabēta, artrīta u.c. slimību profilaksē. Tās ir arī svarīgs faktors cilvēka augšanas procesā, īpaši smadzeņu un acs tīklenes darbības nodrošināšanā. Olas ir ļoti labs produkts, lai to bagātinātu ar ω-3 garo ķēžu polinepiesātinātām taukskābēm. Olas dzeltenuma taukskābju profils, kur ir koncentrēti lipīdi, ir cieši saistīts ar lipīdu tipu, ko uzturā patērē dējējvistas.
- Niķelis
- Olu bagātināšana ar polinepiesātinātajām taukskābēm
- Piena ķīmiskais sastāvs
-
You can quickly add any paper to your favourite. Cool!Niķelis
Research Papers for university10
-
Piena ķīmiskais sastāvs
Research Papers for university23
Evaluated! -
Urāns
Research Papers for university6
-
Mācību priekšmets "Uzturs" 6.klasei
Research Papers for university13
-
Latvijas taukvielu lietošanas raksturojums 2006.gadā
Research Papers for university13