Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:842755
 
Evaluation:
Published: 31.01.2019.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 7 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    1
  Vēsture    1
  Pākšaugu vispārējais raksturojums    2
  Zirņi    2
  Pupiņas    3
  Pupas    3
  Lēcas    4
  Pākšaugu uzturvērtība    5
  Ko derētu zināt par pākšaugiem    6
  Kas svarīgi, gatavojot pākšaugu ēdienus    6
  Receptes    7
  Nobeigums    8
  Saturs    9
  Izmantotā literatūra    10
Extract

Nobeigums
Pākšaugi ir ļoti vērtīgi produkti, kas nodrošina cilvēkus ar augu valsts olbaltumvielām, taču tajos ir maz sēru saturošu aminoskābju. Ēdot pupas un zirņus ar dārzeņiem un graudaugiem (piemēram, kartupeļiem, kukurūzu, griķiem u.c.), kuros ir sēru saturošas aminoskābes, iegūst pilnvērtīgus olbaltumus. Tas ir svarīgi, jo olbaltumi ir būtiska dzīvo organismu sastāvdaļa. Pieaugušam cilvēkam jāuzņem 60 – 80 g olbaltumvielu dienā. Tomēr zirņos un pupās ir arī daudz ogļhidrātu. Tie dod enerģiju, bet, pārāk daudz uzņemti, spēj pārvērsties taukos un uzkrāties kā rezerve.
Vēdera uzpūšanos pēc pupu un zirņu ēšanas rada tajos nesagremojamie oligosaharīdi, kā arī rezistentā ciete pākšaugu mizā. Nesagremojamie ogļhidrāti jeb balastvielas ir ļoti vajadzīgas, jo tās izvada toksiskās vielas no organisma, mazina holesterīna līmeni asinīs un veicina gremošanas sistēmas darbību. Pākšaugi ir sātīgi, veselīgi un garšīgi, bet tie jāēd ar mēru, nesteidzoties un ēdienu kārtīgi sakošļājot, lai pēc maltītes nerastos diskomforts. Ja ir vēlme ēst tos vairumā, vajadzētu gatavot kopā ar dārzeņiem un graudaugiem, nevis pārliet ar treknu mērci. Uzturā jāsamazina citi olbaltumvielu produkti (gaļa, zivis, siers), lai neradītu pārlieku lielu slodzi organismam. Lai arī viens no tradicionālajiem latviešu ēdieniem ir zirņi ar speķi, neiesaka ar to aizrauties, jo tas organismam ir smags ēdiens. Savukārt, lai palīdzētu ķermenim pārstrādāt uzņemtās olbaltumvielas, pākšaugus ir ieteicams ēst kopā ar pienskābi saturošiem produktiem, piemēram, kefīru,” iesaka veselīgā uztura speciāliste Inga Pūce.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register