Galda kultūra.
Tā ietver prasmi izveidot galda klājumu, pasniegt ēdienus, rīkoties ar galda piederumiem un uzvesties pie galda. Galda kultūrā izpaužas higiēnas noteikumu, lietderības principu un estētikas prasību ievērošana. Uz galda novietotiem priekšmetiem katram ir sava nozīme, tāpēc ar tiem ir jāprot rīkoties.
Apsēžoties pie galda, vispirms, paņem salocīto salveti, atritina to un uzklāj uz ceļiem (lielās pusdienu salvetes izklāj pārlocītas uz pusēm). Pēc ēšanas salveti noliek no šķīvja pa kreisi. Ēdienus galdā pasniedz, ievērojot, noteiktu secību. Uz galda atbilstoši ēdienu secībai noteiktā kārtībā tiek izvietoti galda piederumi. Sākot ēst, vispirms jālieto galda piederumi, kas novietoti tālāk no šķīvja. Ēšanas starplaikos nevajag uz galda likt elkoņus, žestikulēt ar rokām, īpaši tad, ja rokās ir kāds no galda piederumiem. Pēc paēšanas nazi un dakšiņu uz šķīvja liek blakus vienu otram ieslīpi vai paralēli galda malai ar rokturiem uz labo pusi. Ēdienu uz šķīvja neliek lielām porcijām. Ēdot nazi tur labajā rokā, dakšiņu – kreisajā. Nazi izmanto ēdiena griešanai, kā arī kumosa uzbīdīšanai uz dakšiņas.…