Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:479066
 
Evaluation:
Published: 31.01.2019.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 4 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  Rīsu vispārīgais raksturojums    2
1.1.  Vēsture    3
1.2.  Rīsi uzturā    3
2.  Rīsu veidi    5
3.  Rīsu enerģētiskā vērtība un pagatavošana    10
  Izmantotā literatūra    12
Extract

No graudaugu veida un pagatavošanas ir atkarīgs, vai galdā pasniegsiet vieglus un gaisīgus rīsus vai saķepušu un bezgaršīgu masu.
Pozitīvi, ka rīsu sastāvā tikpat kā nav tauku, tāpēc 100 gramos izvārītu graudaugu ir tikai aptuveni 90 kcal (ja vien gatavošanas laikā nav pievienotas taukvielas). Rīsos ir daudz ogļhidrātu, no kuriem aptuveni 90% ir ciete, kas sastāv no amilozes un amilopektīna. Tieši šie savienojumi būtiski ietekmē rīsu gatavošanu. Ja graudos ir daudz amilozes, vārot tie nesalīp, ir patīkami irdeni un gaisīgi (piemēram, basmati un gargraudu rīsi). Savukārt graudaugi, kuru sastāvā ir vairāk amilopektīna, ir lipīgi un atdziestot veido viendabīgu masu (suši un apaļie rīsi).
Indijā mājsaimnieces prot izcili pagatavot rīsus, un prasme tiek pārmantota no paaudzes paaudzē. Indieši graudus pārlasa, tad skalo remdenā ūdenī, līdz tas vairs neiekrāsojas balts, notecina un ļauj rīsu graudiem apžūt. Katliņā izkausē gī sviestu vai kvalitatīvu augu eļļu un 30 sekundēs apcep garšvielas, piemēram, maltus melnos piparus vai čili, melno sinepju sēkliņas, kurkumu, asafetīdu, kumīnu u.c. Pēc tam pievieno rīsus un, nepārtraukti maisot, pāris minūšu apcep. Tikai tad uzlej vārošu ūdeni, uzvāra uz straujas uguns un turpina vārīt uz mērenas uguns.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register